Vai traucēja gāzes un vēja lobijiem? • IR.lv

Vai traucēja gāzes un vēja lobijiem?

Atlaistais Latvenergo padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš. Foto — LETA
Pauls Raudseps

Atlaistās Latvenergo padomes locekļu stāstītais rada skaidrāku priekšstatu, kā un kāpēc viņus padzina

Pirms trim nedēļām, 19. jūnijā, Latviju pārsteidza ziņa, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) pēkšņi atlaidis pirms divarpus gadiem profesionālā konkursā izvēlēto Latvenergo padomi. Premjera, koalīcijas partneru un arī sabiedrības asā kritika lika Nemiro ieceltajai «pagaidu padomei» jau 1. jūlijā atkāpties, tomēr joprojām nav īsti skaidrs, kāpēc ekonomikas ministrs tā rīkojās. Tagad ekskluzīvā Ir intervijā bijušais Latvenergo padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš un padomes loceklis Andris Liepiņš atklāj notikušā aizkulises.

Ko mēģinājāt sasniegt Latvenergo padomē, un cik lielā mērā tas izdevās?
Andris Ozoliņš. Esam gandarīti par paveikto un neizprotam ar diezgan baltiem diegiem sašūto kritiku, kas izskanējusi publiski. 2017. gadā izveidojām stratēģiskās izaugsmes un efektivitātes programmu, divus gadus esam konsekventi strādājuši pie tās realizācijas. 2018. gada beigās šī stratēģija ienesa EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas) palielinājumu par vairāk nekā 17 miljoniem eiro, pateicoties izmaksu samazinājumam. Notika samazināšana par apmēram 560 darbiniekiem. Mūsuprāt, stratēģija jāturpina, tā 2022. gadā ienesīs EBITDA palielinājumu par vairāk nekā 30 miljoniem, darbinieku skaits uzņēmumā samazināsies par vairāk nekā 1000.

Ministrs prasītu — kāpēc līdz ar to nav samazinājies tarifs?
Oktobrī valsts sekretārs mums deva uzdevumu strādāt pie Sadales tīkla (ST) tarifu konkurētspējas, konkrēti — lai tie būtu zem Eiropas vidējās cenas iedzīvotājiem un tarifs būtu labāks nekā Lietuvā un Igaunijā.

Par cik mēs šos rādītājus pārsniedzam?
Andris Liepiņš. Tarifs jau tagad ir zemāks nekā Eiropas vidējais. Mazo komersantu grupās esam dārgāki nekā Lietuva un Igaunija, bet lielo komersantu grupās lētāki — vidēji tarifs ir augstāks par kādiem 10%. Akcionārs uzdeva mērķi sasniegt līdz 2023. gadam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu