Latvijas-Igaunijas dokumentālajai filmai galvenā balva Karlovi Varu kinofestivālā • IR.lv

Latvijas-Igaunijas dokumentālajai filmai galvenā balva Karlovi Varu kinofestivālā

1
Filmas “Nemirstīgie” režisore Ksenija Ohapkina. Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Sestdien, 6. jūlijā, galveno balvu – Kristāla globusu – kā labākā Karlovi Varu starptautiskā kinofestivāla dokumentālā filma saņēma Igaunijas – Latvijas dokumentālā filma “Nemirstīgie”, informē producents Uldis Cekulis.

Šogad Karlovi Varos par galveno balvu dokumentālā kino kategorijā sacentās 10 filmas, kas bija atlasītas no vairāk nekā 700 pieteikumiem. “Nemirstīgie” šajā festivālā piedzīvoja pasaules pirmizrādi.

“Nemirstīgie” ir Igaunijas – Latvijas kopražojuma filma, tās producenti ir sadarbības partneri Uldis Cekulis no “VFS Films” un Riho Vestriks no studijas “Vesilind”. Šī pati komanda producējusi arī Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa filmu “Laika tilti”, kura pirms divām nedēļām saņēma Grand Prix kā labākā dokumentālā filma Šanhajas starptautiskajā kinofestivālā.

Režisore Ksenija Ohapkina ļauj skatītājiem paraudzīties uz Krievijas pilsoņa “ražošanu” no citāda rakursa. Filma, kura uzņemta tālos Krievijas ziemeļos – industriālajā Apatītu pilsētā, kas izaugusi no Gulaga nometnes, atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi tēvzemei, tādējādi sasniedzot nemirstību. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj “sistēmu” darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās.

Scenārija līdzautors ir Pauls Bankovskis. Filmas skaņas dizainu veidojis pazīstamais Krievijas skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs. Skaņas un krāsu fināla apstrāde veikta studijā “VFS Films” Arta Dukaļska un Kriša Roziņa vadībā. Filmu atbalstījis Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kino centrs.

Ksenija Ohapkina ir jauna kinorežisore no Sanktpēterburgas, kuras iepriekšējā dokumentālā filma “Come Back Free” (“Atgriezies brīvs”) 2016. gadā saņēma žūrijas speciālbalvu pasaules lielākajā dokumentālā kino festivālā IDFA.

“Šī ir filma par cilvēkiem, kurus audzinājusi propaganda,” saka režisore. “Pēc šīs filmas veidošanas es labāk saprotu, kas notiek Krievijā, kāpēc cilvēki atbalsta valdību un politisko sistēmu, kas darbojas pret viņiem un viņu bērniem.”

Filmas pirmizrāde Latvijā gaidāma oktobrī Rīgas starptautiskajā kinofestivālā.

Komentāri (1)

Sskaisle 08.07.2019. 07.46

Tātad- Latvija sākusi producēt Krievijas krievu filmas un sludināt to par latviešu kino sasniegumu?

Tādā gadījumā man uzreiz jautājums,kurā brīdī mums Putins būs jāsauc par mūsu prezidentu?

Vienā brīdī mums Krievija ir agresors un terorists,otrā brīdī – gultasbiedrene.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu