Pūce virza grozījumus, lai pašvaldībām aizliegtu dibināt un izdot preses izdevumus • IR.lv

Pūce virza grozījumus, lai pašvaldībām aizliegtu dibināt un izdot preses izdevumus

1
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Foto: Evija Trifanova, LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P) Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai ir iesniedzis priekšlikumus grozīt likumu “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”, nosakot aizliegumu pašvaldībām dibināt un izdot preses izdevumus un citus masu informācijas līdzekļus, kā arī reģistrēt interneta vietnes kā masu informācijas līdzekļus, informēja ministra padomniece Agnese Vārpiņa.

Pūce šādas izmaiņas rosina, jo ir nepieciešams nodalīt žurnālistiku un sabiedrisko attiecību speciālistu darbu. “Pašvaldību informatīvie izdevumi, kuru pienākums par nodokļos samaksāto naudu būtu informēt par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem un saistošajiem noteikumiem, tiek izmantoti politiķu tēla spodrināšanai. Ierosinājums turpmāk neļaut pašvaldībām dibināt šādus medijus, tādējādi novēršot gan reklāmas tirgus kropļošanu, gan nodrošinot iedzīvotājus ar objektīvu informāciju, ko var sniegt tikai un vienīgi neatkarīgs plašsaziņas līdzeklis, ir arī viens no veidiem, kā stiprināt kvalitatīvu žurnālistiku reģionos, nodrošināt to ilgtspēju,” uzsvēra ministrs.

Ministrs uzskata, ka iecerēto izmaiņu ieviešana neietekmēs pašvaldību tiesības un pienākumu informēt sabiedrību par to darbību, izdodot informatīvos izdevumus.

“Latviju pārliecinoši var uzskatīt par digitālu valsti un, ejot kopsolī ar laiku, pašvaldībām ir jābūt pārmaiņu līderiem. Vietvaru mājaslapas ir lieliska un arvien attīstāma platforma saziņai ar sabiedrību. Pētījumi rāda, ka iedzīvotāju skaits, kuri pakalpojumus vēlas saņemt neklātienē elektroniski, šogad pieaudzis līdz 71%, portāla Latvija.lv lietotāju skaits ir pārsniedzis vienu miljonu un ministrijas apmācīto digitālo aģentu skaits pārsniedz 3500. Turklāt iedzīvotāju ērtībai atvērti 76 novadu un astoņi reģionālas nozīmes Klientu apkalpošanas centri, kur līdz ar valsts un pašvaldību pakalpojumiem pieejama informācija par katras domes darbu,” teica Pūce.

Latvijas Žurnālistu asociācijas pārstāve Ivonna Plaude aģentūrai LETA izteica gandarījumu par ministra rosinājumu, jo Latvijas pašvaldību izdotie un dibinātie preses izdevumi neatbilst likumā noteiktajām prasībām par žurnālistiku un neatkarīgas redakcijas darbību. Viņa arī uzsvēra, ka publiskā sektora personas nav brīvas preses pārstāvji, kā arī viņi neatspoguļo viedokļu daudzveidību un nestiprina valsts drošību.

Plaude skaidroja, ka pašvaldību izdevumi veicina negodīgu konkurenci mediju tirgū, kā arī nepamatoti stiprina reklāmas esamību publikācijās. “Tie nav mediji, tie ir informatīvi līdzekļi. Pašvaldību preses izdevumi ir sakropļojuši mediju tirgu līdz neiespējamībai. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rosinājums aizliegt pašvaldībām izdod un dibināt preses izdevumus un citus masu informācijas līdzekļus, kā arī reģistrēt interneta vietnes kā masu informācijas līdzekļus ir vairāku gadu diskusiju virzība uz reālām darbībām,” teica Plaude.

Likums stāsies spēkā no 2020.gada 1.janvāra, līdz tam pašvaldībām Uzņēmumu reģistrā saviem preses izdevumiem ir jāmaina statuss uz informatīvo līdzekli, teica Plaude. Ja tas netiks izdarīts, vietne vai izdevums tiks izslēgts no Uzņēmumu reģistra, sacīja Plaude, piebilstot, ka patlaban ir 144 pašvaldību izdevumu, kas ir reģistrēti kā masu informācijas līdzekļi.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka izmaiņas nepieciešamas arī likumā “Par pašvaldībām”, lai nostiprinātu robežu starp mediju un pašvaldību informatīvo materiālu funkcijām.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija jūnija sākumā uzticēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) sagatavot likuma grozījumus, ar kuriem tiktu noteikts liegums pašvaldībām izdot masu informācijas līdzekļus.

Bija paredzēts, ka likumprojekta sākotnējā versija tiks veidota uz 12.Saeimas laikā komisijas priekšsēdētāja Artusa Kaimiņa (KPV LV) iesniegtajiem priekšlikumiem, kas iepriekšējā sasaukumā tika noraidīti.

Viens no deputāta priekšlikumiem paredz, ka tiesības dibināt un izdot masu informācijas līdzekļus ir privāto tiesību juridiskajām personām. Šādā veidā tiktu liegts pašvaldībām dibināt savus preses izdevumus, atstājot tikai ierobežotu izņēmumu iespēju.

Preses izdevēji un žurnālistu organizācijas jau gadiem cenšas panākt, ka pašvaldībām aizliedz izdot bezmaksas avīzes, kas kropļo konkurenci un nekritiski slavina vietvaru paveikto. Savukārt pašvaldībām šajā jautājumā ir krasi pretējs viedoklis un tās pārsvarā uzskata, ka ir jāsaglabā iespējas izdot informatīvus izdevumus.

Komentāri (1)

Filips Līcis 24.06.2019. 18.20

…. ,,Stulbības kalngals !” izlasot . Tad nav ko brīnīties ,ja zem attēla ir 17 vērtējumi ar mīnuss zīmi un piebildi ,……Pūce Latvijas posts .

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu