Visskaistākais melnais kvadrātiņš • IR.lv

Visskaistākais melnais kvadrātiņš

Einārs Dumpis. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Pirms 30 gadiem ar sievu Baibu pārcēlies uz Brīvniekiem Madonas pusē, Einārs Dumpis Jāņos iekūra ugunis arī pamestajās mājvietās. Tagad viņa milzīgais svētku ugunskurs pievelk 300 viesus

Šogad ir zemāks, tikai seši metri. Ir bijuši arī septiņi! Einārs Dumpis uzmet vērtējošu aci Jāņu ugunskuram, kas Mētrienas Brīvniekos sakrauts jau divas nedēļas pirms svētkiem. Perfekcija! Einārs apaļos kokus improvizētā piramīdā sakārtojis, kā pats saka, «pēc resnumiem un tievumiem». Resnie gali jeb resgaļi salikti noteiktā ritmā, «krāmējot augšā, iet kā dancī uz riņķi». Dumpis ugunskura četrus stūrus pēc kompasa precīzi orientējis uz visām četrām debespusēm, arī baļķēnu sagādei gadu gaitā izveidota sistēma. «Vai redzi vējdzirnavu konusu? Tas arī ir mans īpašums,» Jāņatēvs rāda tālumā. «Dobupu dzirnavas. Tām blakus ir oši, un ošiem ir slimība. Aug un ik pa laikam nokalst. Pa trim gadiem sakrīt aptuveni tik daudz, cik man vajag.»  

Šogad Brīvnieku ugunskuru, sekojot Eināra norādēm, būvējuši znots ar dēlu. «Kā? Ar rokām,» viņš sasmejas par jautājumu. «Katrs paņem bomīti pār plecu un tik kāpj augšā. Iepriekš es to darīju viens pats, tad baļķus izklāju rindā katrā ugunskura pusē. Tāds riņķa dancis pa kalnu bija! Tā krāmēšana vien bija vesela diena. Kopā ar zāģēšanu un vešanu sanāca vairāk par nedēļu.»

Ne tikai Jāņu vainagā ir dažādi ziedi, arī Brīvnieku saimnieka ugunskura pildījumā vērojama koksnes daudzveidība. Vidū kā pīķis slaiks bērziņš. Ielikts arī pīlādzis — pret ļauniem gariem. Pats būtiskākais: egles un apses stumbru kūlis. Kamēr masīvkoka oša čaula nodrošina degšanu visas nakts garumā, pareizs pildījums rauj liesmu uz augšu. «Pirmais rāviens iet gaisā, nu, tā!» Einārs jau pirms Jāņiem sapriecājas kā mazs zēns. «No apakšas aizdedzina, kad vilkme rodas, stundu pusotru vari mierīgi stāvēt un baudīt liesmu spēli.»

Ilgi būvē un tad vienā naktī nodedzina! Vai nav žēl, apjautājos. «Jā, bet ja ir daudz cilvēku, kas to redz, un tik forši cilvēki — tu vienmēr arī domā par viņiem —, tas ir dzinulis, kas liek darīt. Es to daru draugiem. Protams, arī Jāņu rituālam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu