Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Omānas līcī pagājušajā nedēļā notika uzbrukums diviem tankkuģiem, kas pieder Japānas un Norvēģijas kompānijām. To tilpnēs bija nafta no Saūda Arābijas un AAE. Vienam tankkuģim slepus bija piestiprināts spridzeklis, bet otram trāpīja lidojošs objekts, apgalvo apkalpe. ASV, Lielbritānija un Saūda Arābija vaino Irānu — sankciju dēļ tā pati nevar eksportēt naftu un vēlas kaitēt citiem. Irāna šādus pārmetumus noraida. ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien brīdināja neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus. ASV paziņojušas, ka šī saspīlējuma dēļ uz Tuvajiem Austrumiem nosūtīs papildu 1000 kareivju. Foto — AFP/LETA

Irāna 27. jūnijā pārkāps bagātinātā urāna uzkrājumu limitu, kas bija noteikts 2015. gadā parakstītajā vairāku lielvalstu kodollīgumā, paziņoja Teherāna. Bagātinātu urānu var izmantot kodolieroču ražošanai. Līgumu joprojām cenšas glābt Eiropas Savienība, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps to jau priekšvēlēšanu laikā nodēvēja par «ļoti sliktu vienošanos».

ASV izvietos Polijā vēl 1000 karavīru, paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps. Polija no ASV iegādāsies vairāk nekā 30 iznīcinātāju F-35. 

Svētdien aptuveni divi miljoni cilvēku atkal izgāja Honkongas ielās. Miermīlīgā demonstrācija notika par spīti sestdien Honkongas Īpašā administratīvā reģiona augstākās vadītājas Kerijas Lamas paziņojumam, ka uz laiku ir atlikts likumprojekts, kas pieļauj tiesājamo izdošanu Ķīnai. Tagad protestētāji prasa likumprojektu atcelt un reģiona vadītājai atkāpties no amata. Pirms nedēļas Honkongā protestēja vairāk nekā miljons cilvēku.

Igaunijas Swedbank padome saistībā ar bankā notiekošo izmeklēšanu par to, vai ir ievēroti noteikumi par naudas atmazgāšanas novēršanu, apturējusi bankas valdes priekšsēdētāja Roberta Kita un valdes locekļa un finanšu direktora Vaiko Tammeveli pilnvaras. Zviedrijas sabiedriskā televīzija vēstīja par aizdomām, ka starp Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām no 2007. līdz 2015. gadam sistemātiski un plaši notika aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniedza vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu