Pēdējais piliens • IR.lv

Pēdējais piliens

Ivans Kolpakovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Kāpēc Kremlis piekāpās sabiedrības spiedienam un atsauca safabricēto apsūdzību pret Meduzas pētniecisko žurnālistu Ivanu Golunovu?

Ar Rīgā bāzētā interneta medija Meduza galveno redaktoru Ivanu Kolpakovu tikāmies sestdien Ģertrūdes ielas Caffeine. Viņš tikai iepriekšējā naktī atgriezies no Maskavas un pasūrojas, ka pēdējās dienās ciešot no ēstgribas un miega traucējumiem. Īstas pusdienas mums nesanāk, runājam pie kafijas.

Kopš Krievijas iekšlietu ministrs 11. jūnijā paziņoja, ka izbeidz Golunova kriminālprocesu, bet «Putins atcēla divus ģenerāļus», līdzīgi svarīgu ziņu šajā lietā neesot, Kolpakovs saka. Viņš uzsver, ka neesot asinskārs un ļoti reti aicinot kādu sodīt, taču šajā reizē gribētu, lai notiek taisnīga lietas izmeklēšana. «Nezinu, kas būs ar ģenerāļiem, taču jau ir noticis tik daudz fantastiska, ka neko neizslēdzu.»

Stāsts ir Krievijai tiešām fantastisks. Policija Maskavā Golunovu aizturēja 6. jūnijā un nākamajā dienā paziņoja, ka atradusi pie viņa narkotikas, tieši tik daudz, lai sods varētu būt maksimālais — no 10 līdz 20 gadiem cietumā. Valsts televīzija pat parādīja it kā žurnālista mājās uzieto narkotiku laboratoriju. Viņa draugiem bija acīmredzams, ka filmēts nav Golunova mājās, turklāt visi, kuri viņu pazīst, zina, ka viņš nelieto narkotikas. Taču turpmākais šķita nenovēršams — tiesas farss un cietums.

Tomēr notika citādi. Sabiedrības sašutums un arī atbalsts Golunovam Rietumos bija tik vētrains un plašs, ka jau 8. jūnijā apcietinājumu viņam aizstāja ar mājas arestu, bet 11. jūnijā lietu izbeidza.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu