Brīvdienas degungalā • IR.lv

Brīvdienas degungalā

Rīgas kara hospitālis
Mārtiņš Ķibilds, LTV raidījumu Adreses un Atslēgas autors

Dažas pastaigas pa nezināmām Rīgas vietām

Bams! Kā pa pieri! Jūs piepeši uzskrienat brīnumainam atklājumam, kaut tas gadiem bijis acu priekšā! Tā taču ir gadījies, vai ne? Es 10 gadus ik rītu braucu uz darbu pāri Brasas tiltam, tad nogriežos pa Upes ielu, kuras vienā malā drūms betona žogs. Tikai pirms pāris gadiem uzzināju, ka aiz tā, mežonīgā parkā ieaudzis, slēpjas sens kara hospitālis. Tikai šogad, pētot pamesto ēku savam TV Adrešu stāstam, atklāju, ka tā ir lielāka par Rundāles pili. Tepat, Rīgas centrā, tāds aizvēsturisks milzis! 

Ne vienmēr jādodas garā ceļā, lai atklātu jaunus apvāršņus. Bieži pietiek tikai pacelt acis. Vai paspert soli sāņus no ikdienas maršruta. Pat nevis pārnestā nozīmē, bet burtiski. Vai esat piefiksējuši, kā mēs pārvietojamies pa ielām? Pirmkārt, ar skatienu acu augstumā. Tātad tuvumā skats ķer tikai māju pirmos stāvus, un augšstāvu, jumtu un tornīšu daile paliek nepamanīta. Otrkārt, rutīnas skrējienā reti mainām ceļu, ejam īsāko vai ierastāko un pat neapjaušam, kas darās blakus kvartālā. 

Visi braucam pa 11. novembra krastmalu, bet reti kurš saskaitījis, ka unikālajam 17. gs. Dannenšterna namam Mārstaļu ielas galā ir astoņi (!) stāvi, pirmais Rīgas «debesskrāpis»! Visi ejam pa Dzirnavu ielu, bet nepamanām, ka neglītai biroju ēkai uz jumta uztupināta vecas kocenītes kopija. Visi esam bijuši Brīvdabas muzejā, bet cik no mums zina, ka turpat ezermalā muzeja administrācija mīt gleznainajā Bonaventūras muižā? Tas pats LU Botāniskajā dārzā — visi redzējuši palmu māju, bet retais aizstaigā līdz vecajām Volfšmita muižas ēkām žogmalē. Visi braucam pa šoseju cauri Murjāņiem, bet neiegriežam apskatīt veco kamaniņu trasi — iespaidīgu koka inženierbūvi Lojas senlejā. Braucot cauri Juglai pa Brīvības gatvi, nenojaušam, ka pārsimt metru nostāk uz Ķīšezera pusi tek Juglas kanāls un ap to — pilnīgi cita veco Rīgas laivotāju džungļu pasaule. Arī Ķīšezeru visi redz tikai no sakoptās Mežaparka puses, kaut turpat blakus Ezermalas ielā plešas citi brīnumaini džungļi — puspamesta agrākās karaskolas teritorija. 

Aizraujošas brīvdienas ar neticamiem atklājumiem mums garantētas tepat degungalā. Ja tikai reizēm ļausim sev mazu greznību — vienkārši doties, kurp deguns rāda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu