Vai dēļi ir? • IR.lv

Vai dēļi ir?

No labās: Intars Berkulis, SIA Abio lielākais īpašnieks Ainārs Rencis, ražotnes vadītājs. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Abio ražo 200 veidu koka apdares materiālu, un uz viņu dēļiem dejo estrādēs Vidzemē un Latgalē. Alūksnes uzņēmums vairāk orientējas uz lokālo tirgu, regulāri eksportējot pagaidām uz Igaunijas K-Rauta veikaliem un nelielus apjomus uz Nīderlandi un Franciju

Kā paliela baltās šokolādes tāfele izskatās mazākais iepakojums ar apdares dēļiem. Smuki iepakoti vakuumā ar askētisku Abio logo tie stāv uz ražošanas vadītāja Aināra Renča galda. Viņš stāsta, ka šis ir produkts, kuru nākotnē vēlētos redzēt visos lielāko būvniecības preču tirdzniecības tīklu plauktos Latvijā, piemēram, Depo vai K Senukai. Patlaban Abio apdares materiāli nopērkami Ziemeļvidzemē un Latgalē, daudzviet Rīgā, kā arī Igaunijas K-Rauta veikalos.

Ko nozīmē Abio? «Tulkojumā no latīņu valodas — dižegle,» paskaidro Ainārs, kurš jau 2004. gadā uzņēmumam deva tādu vārdu, jo plānotais darbības virziens bija saistīts ar kokapstrādi. Ainārs aizgāja uz bibliotēku, izrakstīja koku latīniskos nosaukumus, un dižegle šķita piemērotākais. 

Tolaik Abio ražoja augstvērtīgas mēbeļu sagataves, taču 10 gadu laikā izaugsme nebija tāda, kā gribētos: nebija apgrozāmo līdzekļu, bankas naudu nedeva. Vajadzēja vadītāju ar redzējumu. 

Intars Berkulis par īpašnieku kļuva 2014. gadā, pārņemot kokapstrādes cehu, kas iekārtots padomju laika mehāniskajās darbnīcās, ražotne nebija mūsdienīga. Berkulis ir Alūksnē zināms uzņēmējs un savulaik strādājis par Latvijas izlases biatlona treneri, ir arī ilggadējs Andreja Rastorgujeva individuālais treneris. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu