Nemitējās domāt par mājām • IR.lv

Nemitējās domāt par mājām

Elīna Krūze. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Elīna Krūze (25) atgriezās Latvijā pēc pieciem Lielbritānijā pavadītiem gadiem. Palēnām viņai sekoja arī vecāki un māsas. Elīnas labā pieredze viņus iedrošināja, un māja Cēsīs vairs nestāv tukša

Elīnas darbavietā Pārdaugavā ir liels, saulains un ziedošs pagalms ar skatu uz Torņakalna baznīcu. Viņa ir jauno produktu vadītāja uzņēmumā Printful, kas darbojas apdrukāšanas jomā un ir daļa no Draugiem Group. Elīna te ir jau ceturto gadu — tā ir palikusi viņas pirmā un vienīgā darbavieta kopš atgriešanās Latvijā.

Tas bija 2010. gads, kad Elīnas vecāki nolēma pārcelties no Cēsīm uz Lielbritāniju. Elīnai tobrīd bija 16 gadu, tikko izveidojušās pirmās attiecības, skolā sekmes izcilas. Dzīve bija laba, taču ekonomiskā krīze 2008. gadā finansiāli mocīja ģimeni. Tētis Ivars bija policists ar izdienas pensiju un strādāja nelielā, privātā mērniecības uzņēmumā. Mamma Dace — mūzikas skolotāja pirmsskolā, un, kā saka Elīna, «tas bija viņas sirdsdarbs, mamma pasniedza arī kokles spēli». 

Pirms krīzes ņemto kredītu mājas otrā stāva būvniecībai atdod kļuva aizvien grūtāk. Krūžu ģimene kaut kā būtu izdzīvojusi arī Latvijā, taču «mans tētis ir atbildīgs un gribēja bērniem dot vairāk, tāpēc ierosināja pārcelties». Par šo ideju neviens nebija sajūsmā, atceras Elīna. Mazajai māsai Rasai bija tikai trīs gadi, vidējai Rūtai — 11. 

Sautportu, kas atrodas Anglijas ziemeļrietumos netālu no Mančestras, Krūzes par nākamo dzīvesvietu izvēlējās, jo tur dzīvoja pazīstami cilvēki, kas palīdzēja iekārtoties. «Pirmo mēnesi bijām visi pieci vienā istabā,» atceras Elīna. Mājā mitinājās vēl vairāki iebraucēji, kuri pamazām atrada citu dzīvesvietu, un Krūzes ieņēma visu māju. Tētim nebija izcila angļu valoda, tāpēc pirmo mēnesi Elīna gāja viņam līdzi uz bankām un dažādām iestādēm, palīdzot kārtot formalitātes, kas vajadzīgas dzīves sākšanai. Drīz vien vecāki atrada vienkāršus darbus tuvējā kosmētikas fabrikā. Mamma vēlāk izveidoja latviešu skoliņu, kur no Latvijas emigrējušie divreiz mēnesī muzicēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu