Žurnāla "Ir" izveidotā VDK aģentu kartotēkas datubāze • IR.lv

Žurnāla “Ir” izveidotā VDK aģentu kartotēkas datubāze

6
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem". Foto: Paula Čurkste, LETA

Pērn Saeima nolēma publiskot VDK aģentu kartotēkas jeb tautā sauktos čekas maisus. VDK aģentu kartotēkas tagad var atrast Latvijas Nacionālā arhīva īpašā vietnē kgb.arhivi.lv.

Žurnāla Ir algoti speciālisti triju mēnešu laikā šīs publiskotās VDK aģentu alfabētiskās, statistiskās un ārštata aģentu kartotēkas ievadīja Excel datubāzē. Šo datubāzi tagad publiskojam un ar to var iepazīties ikviens.

Latvijas Nacionālais arhīvs pēc mēnesi ilgas no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra saņemto VDK dokumentu esības pārbaudes pirmdien paziņoja rezultātus – VDK aģentūras alfabētiskajā kartotēkā ir 7320 kartītes, tātad precīzi tikpat, cik maija sākumā savā analīzē minēja žurnāls Ir.

VDK aģentu alfabētiskās un statistiskās kartotēkas kopīgā datubāze atrodas šeit.

Datu ievadīšana notika ar Re:Baltica granta finansiālo atbalstu.

Komentāri (6)

Valters Korālis 04.06.2019. 12.47

Šim kartītēm ir maza vērtība, ja nepublicē visus citus materiālus, kas pierāda konkrētu cilvēku nodevību un sadarbošanos. Iespējams, tas nenotiek tādēļ, ka šobrīd notiek diezgan saspringts tiesas darbs daudzus (valstij šobrīd tik ļoti ideoloģiski vajadzīgos?) mērķtiecīgi attaisnojot. Tomēr kā auksta duša pēc kādiem gadiem varētu parādīties arī ziņa, kur Krievija publicē savus atmaskojošos un šajā arhīvā iztrūkstošos materiālus. Un tad ko nu? Manās acīs ļoti cienījami ir tie daži cilvēki, kas vaļsirdīgi iz visu izstāstījuši. Paldies viņiem par to!!! Viņus arī vairs nav iespējams kompromitēt.

0
0
Atbildēt

0

loeir59 04.06.2019. 01.41

Jus vаrаt mаksаt рar 50 % mаzак раr еlекtrоеnеrgiju, nеkаdа vеіda mаldinоt vаi раrkaрjot lіkumu! Еs іesаku vіsіеm іzlаsіt so rакstu – http://bit.ly/lesspaid Es tо еsmu іzmаntojis kорs dесеmbra, un rеkіns раtiеsаm ir kluvіs mаzаks!

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.06.2019. 19.37

Lasīju,ka Lietuvas dzelzceļš 130 milj biznesu nodrošinājis Latvijas čekas virsniekam.

Kamēr tauta tramda stukačus,čekisti bauda saldos varas augļus

Un ja nu būtu viens vien tāds …..

Nabadzīga nomocīta tauta un par miljonāriem kļuvušie čekisti un daudzi no viņu kalpiem…

0
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Drosma 04.06.2019. 10.31

    Bez freibergām, zatļeriem, dombrovskiem, pabrikiem, bordāniem un līdzīgiem organismiem, čekistiem politiskās un ekonomiskās varas būtu ne vairāk, ka Lietuvā un Igaunijā. Atceramies, kā lietuvieši sarīkoja impīčmentu čekista un krievu bandīta Borisova pakalpiņam Paksam (mūsu Zatļera un Meļņika, vai Dombrovska un Savicka variants)? Pie mums čekistiem un čekas kontrolētam firmām ir valsts pasūtījumu un OIK atļauju monopols, kas tiem nodrošina līderpozīcijas miljonāru sarakstā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu