Dziļie atvari • IR.lv

Dziļie atvari

Annas lomā grieķu aktrise Katija Gulioni (pa kreisi), krievu valodas pasniedzēja — Indra Burkovska
Sonora Broka, žurnāla Ir kinokritiķe

Filma Klusa upe — gotiska fantāzija par būvinženieriju un ticības krīzi

Filma, kas nupat saņēmusi trīs Grieķijas Kino akadēmijas balvas — labākā režija, operatora darbs un kostīmi —, ir Latvijas un Grieķijas kopdarbs. Tajā piedalās daudzi mūsu aktieri, bet producenti no Latvijas puses ir Tasse Film, studija, kuras producētie darbi atnesuši Berlīnes, Maskavas un citu prestižu kinofestivālu balvas. Tasse Film kapacitāte kopproducentu ampluā, kā arī grieķu režisora ambiciozais režijas stils saslēgušies eksotiskā kopdarbā, kam skatītājs atradīsies ne tikai Grieķijā un Latvijā.  

Grieķijas jauno režisoru darbi lēnām, bet pārliecinoši iekaro līdera pozīciju Eiropas eksistenciāli melanholiskā kino lauciņā, izaicinot ierasto pasaules kārtību, reliģiskās dogmas, sabiedrības morāles normas, kā arī kutinot kinoskatītāju nervus. Arī režisora Angela Franča filmā Klusa upe ir daudzslāņains stāsts, piesātināts kolorīts, izteiksmīgs operatora darbs un harismātiski aktieri.

Gotiskais noslēpums

Jauns, skaists un juteklisks grieķu pāris, Anna un Petross, uz kāda inženiertehniska projekta laiku pārcēlušies dzīvot gan meteoroloģiski, gan psiholoģiski saltā zemē — kādā industriālā Sibīrijas pilsētā. Petrosa kolēģus, rūdītus birokrātus un funkcionārus vietējā rūpnīcā, kolorītos padomju laika interjeros, atveido Juris Bartkevičs, Leonīds Lencs, Kaspars Znotiņš un Ivars Puga. 

Atklājas, ka Anna ir stāvoklī, lai gan pāris ilgstoši dzīvojis bez tuvības. Neatšķetināmi savijas Annas sapņi un īstenība, savukārt Petross nespēj pieņemt negaidītos jaunumus. Viņu pozīcijas ir krasā pretstatā — Anna pilnībā nododas domai par gaidāmo bērnu kā dieva svētību, Petross zaudē sirdsmieru, turot aizdomās vīrieti no Annas erotiskā sapņa. Viņa pasauli veido izmērāmi lielumi — rasējumi, valdes sēdes, tāmes, darba plāni. Anna ar gaiši zilo šalli, kas atgādina Jaunavas Marijas tērpa klasisko krāsu, iekļūst gluži citā realitātē — vietējie viņu uzlūko kā svēto, ticot viņas izredzētībai un dziedināšanas spējai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu