Ar ziemeļu brīvību • IR.lv

Ar ziemeļu brīvību

Alkšņu ģimene. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Strādājot Norvēģijā, Alkšņu ģimene izlēma pirkt māju Latvijas laukos. Aizbraukuši ar diviem, atgriezušies ar četriem bērniem, viņi atveda līdzi arī jaunapgūtas valdorfpedagoģijas, grozu pīšanas un pat vikingu apavu šūšanas prasmes

Mūsu mazā Norvēģija — tā Lelde Burve-Alksne saka par Vakrēm, viensētu starp Saldu un Pampāļiem. Viņas vīra Gata celtā māja sēž stāvā kalnā, no kura paveras skats uz Cieceres ieleju. Dīvslīpju jumts ar noapaļotiem stūriem (amatnieku valodā — «lāča pakaļām») esot šim novadam raksturīgs. Alkšņu pāris reizēm mēdz iztēloties, kāda rosība agrāk varētu būt valdījusi apvidū, kas tagad ir cilvēku daļēji pamests. Viņi te ir ienācēji. Par senajiem laikiem neviens vairs nevar pastāstīt. 

Bet kāpēc «mazā Norvēģija»? Īpašumu ģimene nopirka 2012. gadā, kad trīs gadus bija nodzīvojuši ziemeļzemē, salā pie Bergenas. Tajā vasarā, ciemojoties Latvijā, piedzima meita Hermīne. Savulaik prom devusies ar diviem dēliem, Alkšņu ģimene pagājušopavasar Vakrēs atgriezās sešatā — trešajam dēlam Oto jau bija Norvēģijas ceļošanas pase.  

Ar au pair — uz salu

Lelde un Gatis iepazinās Rīgā. Izrādījās — gājuši vienā skolā Saldū! «Mums ir četru gadu starpība, Lelde Rīgā nonāca pēc pamatskolas, es — pēc tehnikuma. Es studēju restaurāciju, viņa mācījās japāņu vidusskolā,» precizē Gatis. 

Norvēģija ir Leldes lielā mīlestība. Pēc vidusskolas au-pair auklīšu programmā nokļuvusi Stordas salā, gada laikā viņa iemācījās norvēģu valodu. Sadraudzējās ar Alvsvāgu ģimeni, pie kuras strādāja. Viņi ir Leldes un Gata dēla Gustava krustvecāki. Norvēģi ciemojušies Latvijā, Alkšņi devušies atbildes vizītē uz Stordu. «2009. gadā uzrakstīju draugu ģimenei, ka labprāt brauktu atkal padzīvot Norvēģijā. Viņi atbildēja: «Brauciet!» Visu bija sarunājuši — māju, darbu,» Lelde stāsta kā par kaut ko pašsaprotamu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu