Izfilmēties ārā no Brexit • IR.lv

Izfilmēties ārā no Brexit

Šons Makalisters. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Angļu režisors Šons Makalisters veido stāstus par vienkāršiem cilvēkiem pasaules krīžu reģionos. Tagad pienācis laiks kino pievērsties paša dzimtajai pilsētai Hallai, kas ar lielu pārsvaru atbalstīja izstāšanos no ES

Ak Dievs, britu krāsas! Šons Makalisters (Sean McAllister) iztrūcies iesaucas, laukumā pie bijušās LU Bioloģijas fakultātes pamanījis laikmetīgās mākslas biennāles pamestu zili sarkanu kiosku. Tajā radošas performances veidā pērnvasar tirgoja Brexit suvenīrus. 

Pieredzējušajam kinodokumentālistam, to klausoties, sejā nav ne miņas prieka. Pēc ilgākas prombūtnes atgriezies dzimtajā Hallā Anglijas ziemeļu daļā, viņš piedzīvoja  referendumu, kurā 70% dalībnieku šajā pilsētā atdeva balsis par izstāšanos no ES.

Halla vēl līdz pagājušā gadsimta 70. gadiem bija rosīga bāze kuģu ekspedīcijām uz Islandes un Norvēģijas ūdeņiem. Taču pēc teritoriju pārdales ziemeļu «zivju karos» un Lielbritānijas iestāšanās ES zvejniecība apsīka. Šona vecāku paaudze paspēja nopelnīt īpašumus un pieklājīgas pensijas, bet viņu bērniem par izdzīvošanu Hallā nākas pacīnīties. Arī Stīvam Arnotam (Steve Arnott), kompānijas Arco noliktavas strādniekam, kas ir Makalistera jaunākās filmas Ziemeļnieka dvēsele (2018) varonis. Šķīries četrdesmitgadnieks, ievācies slimās mātes mājā. No 1100 britu mārciņu algas katru mēnesi vairāk nekā 300 atdeva ātro kredītu kompānijām, kas parāda procentos tik un tā viņa aizņēmumu uzaudzēja līdz 12 500 mārciņām. Saistības izveidojās, Stīvam cenšoties regulāri apciemot un iepriecināt vienīgo meitu, kura dzīvo citā pilsētā.

Šons Makalisters nofilmējis, kā, morāli nospiests zem kredīta nastas, Stīvs tomēr met izaicinājumu liktenim. Kad 2017. gadā Halla kļuva par Apvienotās Karalistes Kultūras galvaspilsētu, Stīva darbavieta piekrita sponsorēt busiņu, ar kuru vīrietis brīvajā laikā devās pie trūcīgu ģimeņu bērniem, lai mācītu savu hobiju — repošanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu