Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Indijas pilsēta Hampi


Purvītis un krēsli. Krēsli kā mākslas objekti

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apskatāmā Purvīša balvas finālistu izstāde (uzvarētājs tiks nosaukts 12. aprīlī) nav vienīgā intriga šāgada svarīgākajā vizuālās mākslas notikumā. No 10. aprīļa muzeja 3. stāva vestibilā būs balvas satelītizstāde — 50 mākslinieku radīti krēsli no beļģu kolekcionāres Galilas Barzilai-Olandē (Galila Barzilai Hollander) kolekcijas. «Manā kolekcijā krēsli ir absolūti mākslas objekti, katrs no tiem ir atšķirīgs un ar savu personisko stāstu,» izteikusies kolekcionāre. Krēslu «scenogrāfiju» veidos viens no Purvīša balvas 2017 ieguvējiem Krišs Salmanis.


Mēness laikrādis. The Speedmaster

50. gadadienu kopš pirmās cilvēku nolaišanās uz Mēness 1969. gada 20. jūlijā šveiciešu luksusa rokaspulksteņu ražotājs Omega svin ar īpaša izlaiduma modeli The Speedmaster — identisku tam, ko toreiz izmantoja astronauti. Pulkstenis ar pirmo sērijas numuru tika uzdāvināts ASV prezidentam Ričardam Niksonam, taču viņš to atdeva atpakaļ, jo nedrīkstēja pieņemt tik dārgas dāvanas. Savukārt 26 pulksteņi tika uzdāvināti amerikāņu astronautiem. Kopumā tika izgatavoti un pārdoti tikai 1014 The Speedmaster. Tagad Omega atkārto to pašu: 1014 apzeltītu pulksteņu luksusa kolekcionāriem pieejami par 32 000 Šveices franku (28 000 eiro).

Slēpiet naudas karti! 39 miljardi reibumā

Ja esat nolēmis atvilk elpu pie spēcīgāka dzēriena glāzītes, vēlams noslēpt no sevis kredītkarti. Izrādās, ka vismaz Amerikā ar katru gadu pieaug reibuma laikā veikto pirkumu skaits. Portāla Finder veiktajā aptaujā aplēsts, ka kopumā amerikāņi pērn pēc iedzeršanas spontānos iepirkumos iztērējuši 39 miljardus dolāru, ko nākamajā dienā mazliet nožēlojuši. Vidēji viena persona tādā veidā iztērējusi 736 dolārus. Un izrādās, ka šādās situācijās lielāki tērētāji ir vīrieši.

Nezināmie pārsteigumi. 4 tūrisma galamērķi

Katru gadu laikraksts The New York Times sāk ar 52 interesantu tūrisma galamērķu ieteikumu. Bet kurš gan nezina, ka izdevības gadījumā vērts doties ceļojumā, piemēram, uz šogad sarakstā iekļauto Ņujorku, Minheni, Itālijas Rivjēru vai Taiti? Tomēr līdzās tām sarakstā iekļautas vietas, kas patiešām var izrādīties patīkami jaunatklājumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu