Kristaps Auzāns, Ziedoņa istabu izveidotājs • IR.lv

Kristaps Auzāns, Ziedoņa istabu izveidotājs

2
Fonds Viegli uzaicināja Kristapu veidot izlaušanās istabas, dodot pilnīgu brīvību, kuras Ziedoņas pasakas izvēlēties. Suns Funs un vējš ir viena no tām. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Renārs Kaupers sit Kristapam uz pleca. Mūziķis tikko Ziedoņa muzejā izgājis jaunatklāto izlaušanās istabu un tās autoram Kristapam saka: «Brīnišķīgs saturs! Kā man patīk tas prāta stāvoklis, kad visā mēģini saskatīt kādu loģiku!» Kristaps pateicas un stāsta, ka arī pašam darbs šķiet izdevies, jo baidījies, ka tik nav par grūtu, vai par vieglu. Ziedoņa muzeja ziemas rezidencē Rīgā, Sporta ielā 2, fonds Viegli sarūpējis trīs izlaušanās istabas, katra no tām veido priekšstatu par kādu Ziedoņa pasaku: Suns Funs un vējš, Kroko un Dils, Poga.

«Spēlēties» baušķenieks Kristaps sāka, studējot vadības zinības Ventspilī. Filozofijas lekcijas viņu garlaikoja, tāpēc ar kursabiedru spēlēja datorspēles. Pasniedzēja pamanīja un aizrādīja. Nācās domāt citu laika kavēkli. «Sāku uz papīra taisīt dažādus loģikas uzdevumus, un kursabiedri tos gribēja risināt,» atceras Kristaps. Daudzus viņš izdomāja, būdams Erasmus apmaiņas programmā Norvēģijā, un piedāvāja tos spēļu izdevējiem Brain Games Latvijā. Patlaban Kristapa uzdevumus pērk pat Ķīnā, Amerikā un Francijā. Gatavais prāta mežģis ir viņa izdomātā kāršu spēle Logic Cards, ko arī izdevis Brain Games. «Tieši viņi mani ieteica kādam cilvēkam, kurš meklēja palīgus, lai uztaisītu izlaušanās istabas Austrijā, Bādgasteinā. Lai slēpotājiem vakaros ir, ko darīt. Būdams avantūrists, teicu: jā, darām,» Kristaps atceras savu pirmo pieredzi. Tēma bija izlaušanās no grāfienes lepnās istabas.

Gada sākumā Kristapu uzrunāja fonda Viegli cilvēki un aicināja veidot izlaušanās istabu, dodot pilnīgu brīvību Ziedoņa pasaku izvēlē. Kristaps sāka lasīt dzejnieka darbus un izvēlējās stāstus, kuros ir daudz tēlu. «Kroko Dila garāžai pat savedu daudzus un dažādus dzelžus no vectēva garāžas.» Māksliniece Renāte Bāliņa ar tiem iekārtoja vienu no istabām.

Izlaušanās spēle iecerēta 5.—9. klases skolēniem. Katram uzdevumam ir literārais teksts, kas ļauj tuvāk iepazīt dzejnieka daiļradi. «Zināju, kā veidot uzdevumus, jo pats trīs gadus esmu bijis skolotājs,» saka bijušais matemātikas skolotājs, kurš Iespējamo misiju «izgāja» Dobeles Valsts ģimnāzijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu