Vējonis: Svarīgi izcelt no pagātnes tos cilvēkus, kas spēja un paspēja kādu izglābt • IR.lv

Vējonis: Svarīgi izcelt no pagātnes tos cilvēkus, kas spēja un paspēja kādu izglābt

25
Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa. Foto: Ieva Makare, LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna 25. marta deportāciju piemiņas pasākumā Rīgā

Šodien aprit 70 gadi kopš Latvijā tika pastrādāti noziegumi pret cilvēci. Šī gadadiena varētu kļūt par simbolisku sākuma punktu godīgai sarunai par pagātni un piemiņu. Mūsu vēsture nav un nekad nav bijusi melnbalta un viennozīmīga. Arī Latvijas iedzīvotāju deportācijas 1949. gada martā veica ne tikai tam speciāli ievestais karaspēks un čekisti.

Savus līdzcilvēkus represijām brīvprātīgi vai pret savu gribu, aiz bailēm vai pārliecības nodeva arī kaimiņi, radi un pašu novadnieki. Padomju vara un partija deva rīkojumu, bet Latvijas iedzīvotāji, starp tiem arī latvieši, bija tie, kas šo rīkojumu izpildīja. Gan partijas biedri un komjaunieši, gan VDK darbinieki. Tie, kas uzrādīja un aizveda, tie, kas apsargāja. Arī tie, kas klusēja. Šī vaina ir daļa no mūsu tautas mantojuma, jo katru varas mašinēriju darbina cilvēks.

Represijas nevarētu īstenot tādā apmērā bez Latvijas iedzīvotājiem, kuri bija uzsākuši aktīvu kolaboracionismu ar okupācijas režīmu. Viņus atklāt ir taisnīguma jautājums pret visiem tiem, kas cieta no padomju režīma nežēlības.

Bet vēl svarīgāk ir izcelt no pagātnes tumsas tos retos cilvēkus, kas spēja un paspēja kādu izglābt. Tie cilvēki, kuri, riskējot ar visu, naktī steidzās brīdināt izsūtāmo sarakstos iekļautos tuvākos vai kaimiņus, lai tie nekristu par upuri padomju teroram. Tie ir varoņi, kuriem vēl esam parādā piemiņu.

Starp viņiem bija arī tādi, kuri sākotnēji kalpoja jaunajai varai, bet pēdējā brīdī attapās. Kļūdīties ir cilvēcīgi. Nelabot savas kļūdas nav.

Lai gan lielākā daļa izvesto bija latvieši, represētos nešķiroja pēc tautības. Deportācijas bija politiska, ideoloģiska, pat ekonomiska akcija ar dažādiem mērķiem un daudz plašākām sekām, nekā varētu likties. Tā bija traģēdija, kuru mēs dalām ar pārējām Baltijas valstīm.

25. marta teroram sekoja četrdesmit gadi baiļu un neuzticēšanās. Četrdesmit gadi, ko daudziem no mums nācās pavadīt kurlmēmā sabiedrībā. Nedrīkstot, nespējot runāt par savu un savu tuvinieku likteni. Nespējot sadziedēt savas rētas.

Pirms 30 gadiem mēs pateicām pārliecinošu “nē” aizmiršanai. Desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju devās vēsturiskajā sēru gājienā no Daugavmalas uz Brāļu kapiem, lai pieminētu padomju represijās cietušos.

Tāda piemiņas kultūra ir pilsoniskas sabiedrības pamats. Tā apliecina, ka mums ir kopīgs liktenis, uz kura veidot kopīgu nākotni. Šis liktenis var būt sāpīgs, un šis pamats var būt akmeņains, bet tas ir mūsu.

Represētie un viņu ģimenes nekad neaizmirsīs padomju režīma nodarīto, bet vai 30 gadu laikā tas nav pabalējis no mūsu pašu atmiņas? Cik daudz atcerēsies mūsu bērni, un ko par 1949. gada 25. martu zinās mūsu mazbērni? Jauniešu nepilnīgās zināšanas jau tuvākajā nākotnē var apdraudēt deportāciju piemiņu.

Varētu jautāt, kāpēc tas ir tik svarīgi? Sāpīgas pagātnes notikumu pieminēšana nav neitrāls vēsturisku faktu atspoguļojums. Tā raksturo mūsdienu sabiedrības morālos un politiskos orientierus, izpratni par sevi un savām attiecībām ar citiem.

Mums valstiskā līmenī ir svarīgi nodrošināt, ka attieksme pret komunisma noziegumiem sabiedrībā tiek uztverta kā universāla morāles mēraukla. Tā ir skaidra un nepārprotama robeža starp labo un ļauno, pieņemamo un nepieņemamo, pareizo un nepareizo. Tas ir atgādinājums, ka ar ļaunumu nevar būt kompromisi.

Atcerēsimies to!

Lai Dievs svētī mūsu zemi!

Komentāri (25)

vvilums 25.03.2019. 20.01

Ar SC balsīm ievēlētais par 25. marta staļinisma latviešu deportācijām vaino pašus latviešus.
Palaidis garām kārtējo reizi iespēju paklusēt.

+7
-1
Atbildēt

2

    Sskaisle > vvilums 26.03.2019. 08.29

    arī ar NA balsīm , NA tacu uzmeta Vienotīb u un atdevās lembergam – kučinskis vēl 2 milj uzmeta parādniekam uz galda – tā – nivčjom sebe ņeotkazivai –

    tā kā nevajag te iztaisīties – visu redzam, visu zinam, visu atceramies NA ! kremļa kuces sasodītās

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Drosma 26.03.2019. 08.54

    Kā “uzmeta”, vājprātīgā? Vai tad NA bija Vienotības kremļa mauku, čekas kājslauķu, zagļu un pidarasu īpašums?
    Pēc tam, kad čekistu publiski piesmietais morālais kroplis, Savicka rokaspuisis Dombrovskis, bija izrēķinājies ar Grendes kundzi, draudēja izrēķināties ar krietniem ministriem, kuri 16. martā pieminēs mūsu aizgājušos varoņus, kad tas izdzimtenis koķetēja ar Kazlovski, Šprūdžu, Rinkēviču, Ķīli un ar no ministra amata atsaukto un ar negodu patriekto čekas kurmi Bordānu, kad taukmūlis, kolorado lentenis Straujuma, izrēķinājās ar iespējami vislabāko vides ministru, Cilinska kungu, kad Vienotība, ņirgājoties par valsti, satiksmes ministra amatā iecela Šļesera ieliktnīti, tagadējo Saskaņas “latvieti” Maķīsu, bet premjera amatam virzīja galējos mērgļus: Pabriku, Riekstiņu un Vaivaru, ZZS atlika vienīgie ar ko varēja konstruktīvi sadarboties.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > vvilums 25.03.2019. 21.04

    Ar Zatļera spitālīgo varzas līdzdalībnieku, kremļa zagļu un pidarasu partijas pārstāvošā SC un Vienotības kremļa mauķeļu, zaglu un pidarasu balsīm. Kāds tur brīnums, ja Putina atsukātājam Zatļeram, latviešu grūtnieču dedzinātājs Kononovs skaitās upuris?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

andrejs 25.03.2019. 18.52

Padomju vara un partija deva rīkojumu, bet Latvijas iedzīvotāji, starp tiem arī latvieši, bija tie, kas šo rīkojumu izpildīja.
———————–
Tas ir vāks! Vai 4. jūlijā Vējoņis, vai kas nu tobrīd būs Rīgas pils saimnieks, pieminēs arī ebreju vainu genocīdā?

+5
-1
Atbildēt

1

    PukitisLaunitis35 > andrejs 27.03.2019. 15.45

    Guntim Ulmanim 1990. gados iznāca apmēram tā paklupt uz mēles, pasakot, ka ebrejiem jāizvērtē sava loma, ko nekavējās izmantot žurnāls Life, publicējot savu leģendāro rakstu, ka Latvijā pa visiem logiem karājoties svastikas karogi, bet katrs otrais, nu labi, katrs desmitais vīrietis nēsājot Dzelzs krustu. Oriģinālā ”it is not uncommmon to see a man wearing an Iron Cross.”

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > PukitisLaunitis35 27.03.2019. 21.20

    Bez ASV cionistiem, kuri karā investēja triljonus (mūsdienu mērogos) ASV nodokļu maksātāju naudas un sūtīja nāvē pret tādiem pašiem cilvēkiem amerikāņu vīriešus, Staļins pat Baltijai nebūtu uzdrīkstējies uzbrukt.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis > altinyildiz 27.03.2019. 22.10

    ASV sēdēja uz neitrāļu soliņa līdz 1941. gada 7. decembrim un sēdētu vēl ilgāk, ja nebūtu noticis uzbrukums ASV Klusā okeāna flotei. Staļins pa to laiku bija paspējis ieiet Baltijā, izdarīt pirmo sovjetizācijas vilni un izlidot no Baltijas ar vācu zābaka pēdas nospiedumu… bet vāčiem zābaki bija labi taisīti, ar nagliņām pazolēs…

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > PukitisLaunitis 28.03.2019. 06.55

    Uzreiz pēc ievēlēšanas, Rūzvelts uzdāvināja Staļinam pasaules labākā tanka paraugu, ko pretlikumīgi izveda kā lauksaimniecības mašīnu, bet jau pirms tam ASV gatavoja Lielo karu, industrializējot Krieviju, kad Vācijā nevienam karš pat visļaunākos murgos vēl nerādījās. Arī pirms Japānas uzbrukuma Klusā okeānā, ASV karā piedalījās, apgādājot agresoru Čerčilu ar ieročiem un kara materiāliem, bet tomēr bez Pear Halboras Rūzveltam nebūtu viegli nācies piespiest amerikāņus vergot Staļina kara mašīnai un iet nāvē par cilvēcei svešām idejām.
    Laikam nekad netiksim skaidrībā, kā Rūzveltam un Staļinam ar šaitana atbalstu izdevās izprovocēt Japānu uzbrukt ASV flotei.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 26.03.2019. 07.23

Ar Vējoņa muti runā Ušakovs.
Ja Krievija nebūtu iebrukusi Latvijā, tad nekādu izvešanu uz Sibīriju nebūtu.

+4
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 26.03.2019. 08.49

    nē – ušakovs runā ar savu muti – pārstāvēdamas un īstenodams kremļa pozīcijas Rīgā

    ar vējoņa muti runā mūsu pašu čekistu kontrolētā varas elite – tā pati , kura izrādās kontrolē un nosaka pat satversmes tiesas lēmumus , kurai Latvija kā nacionāla valsts ir 0 vērtība, tikai runāšanai

    tā varas elite, kura pirms katrām vēlēšanām raudot stāsta, ka darīs visu, lai cilvēkam būtu labi Latvijā, katram cilvēkam – uzņēmējam, pensionāram, vienkāršā un intelektuālā darba darītājam, bet jo dedzīgāk sola, jo krasāk vārdi atšķiras no darbiem

    0
    0
    Atbildēt

    1

    andrejs > Drosma 26.03.2019. 11.32

    Man, piemēram, ir labi Latvijā.
    Ja Drosmai (vienkāršā un intelektuālā darba darītājai :))) ) ir slikti, tad varbūt pie vainas viņas ilgā dirnēšana pie datora darba laikā un ētera piesārņošana ar sen jau visiem apnikušo bla, bla par čekistiem, na utt.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 26.03.2019. 16.31

    man pie kompja darbā jāsēž 8 stundas obligāti un dažreiz vēl ilgāk – kā tu domā – cik reizes es varu auļoti cauri ziņu medijiem ? kolegi spēlē dambreti šahu , es paklausos jūtjūbi – bet apnīk

    tai brīdī , kad nomainīšu darbu – viss var mainīties – varianti ir – bet es nelaižos prom – jo nekas labāks piedāvājumā nav – tāpēc baidos

    bet ja redzi, kas notiek un vēl palasi ziņas -tad protams , ir ne tikai slikti bet loti loti slikti

    tas , ka tev ir labi – neticu – kremļa propagandists tu – melo skropstas noplivinot – uz mani neceri – neticu tev

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu