Rīga e-talona uzturētājiem samaksājusi 216 miljonus, daļa naudas “izkūp” bez pēdām • IR.lv

Rīga e-talona uzturētājiem samaksājusi 216 miljonus, daļa naudas “izkūp” bez pēdām

13
Transporta līdzekļu E-talona viedkartes lasītājs. Foto: Edijs Pālens, LETA

216 miljoni eiro — šādu summu desmit gados Rīgas satiksme samaksājusi par e-talona uzturētāja Rīgas karte pakalpojumiem, žurnāls Ir noskaidroja pašvaldības uzņēmumā.

Rīgas satiksmes ikgadējie pārskaitījumi uzņēmumam Rīgas karte desmit gadu laikā ir dubultojušies — no 13,5 miljoniem eiro 2009. gadā līdz 27,97 miljoniem pērn (summas ietver PVN). Šādu informāciju Rīgas satiksme sniedza pēc žurnāla Ir pieprasījuma.

Šajā summā ietilpst dažādi pakalpojumi — arī autostāvvietu sistēmas un termināļi skolu ēdnīcās, kurās skolēni pīkstina savas Rīdzinieka kartes, lai saņemtu bezmaksas pusdienas.

Taču lielākās summas paredzētas e-talonu sistēmas uzturēšanai, kas šajos gados sadārdzinājusies par 150%. Par sistēmas uzturēšanu 2009. gadā Rīgas satiksme maksāja 5,87 miljonus eiro, 2014. gadā — 10,24 miljonus, bet 2018. gadā — 14,75 miljonus (summas bez PVN).

Līdz ar šo skaitļu publiskošanu atklājusies arī milzīga nesakritība starp Rīgas satiksmes maksātajām summām un to, kādus ieņēmumus līdz šim deklarējis kopuzņēmums Rīgas karte, kurā pašvaldība kontrolē 51% daļu, bet mazākuma īpašnieks ir biržā kotētā ASV kompānija Conduent.

Summu nesakritība desmit gadu laikā saniedz 21,6 miljonus eiro pēc PVN atrēķināšanas. Kā šāda starpība var rasties un kur šī nauda “izkūpējusi” vai kas to reāli saņēmis — to nespēja paskaidrot neviens no uzņēmumiem. Skaidrību nedeva arī ekskluzīvā intervija, ko žurnālam Ir sniedza Rīgas kartes valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizūrs.

“Ir jābūt kādam korektam skaidrojumam, jo ticu, ka Rīgas satiksmes grāmatveži ir profesionāļi,” sacīja Morizūrs, taču no viņa šo summu skaidrojumu nesagaidījām.

Dati rāda, ka katru gadu Rīgas satiksme pārskaitījusi Rīgas kartei par diviem līdz trim miljoniem eiro vairāk, nekā uzņēmums ir gada pārskatā deklarējis savus kopējos ieņēmumus. Vislielākā summu nesakritība ir 2010. gadā — 3,3 miljoni eiro. Tikai pēdējos gados šī starpība ir būtiski sarukusi — 2016. gadā tā pārsniedza miljonu eiro, bet 2017. gadā 900 tūkstošus. Par 2018. gadu šī starpība nav zināma, jo Rīgas kartes apgrozījums vēl nav publiskots.

Iepazinies ar Rīgas satiksmes sniegtajiem datiem, Ēriks Morizūrs norādīja, ka tie esot pareizi tikai par 2017. un 2018. gadu, bet pārējie esot “ievērojami atšķirīgi”. Kādi būtu pareizie skaitļi, Morizūrs atteicās izpaust, jo tā pārkāpšot līgumā noteikto konfidencialitāti. Vienlaikus Rīgas satiksmes pārstāvis Viktors Zaķis Ir apstiprināja uzņēmuma sniegto skaitļu patiesumu.

Pēc padoma Ir vērsās arī Valsts kontrolē, kas veikusi revīzijas Rīgas satiksmē, taču bez papildu informācijas no uzņēmumiem arī kontrolieriem nebija atbildes, kā šāda summu nesakritība varēja rasties un ilgstoši pastāvēt.

Sadarbības līgums, kas noslēgts līdz 2020. gada beigām, paredz arī turpmāku izmaksu pieaugumu — Ir zināmi šādi auditoru Ernst&Young secinājumi. Auditori ieteikuši pašvaldības uzņēmumam izvērtēt maksājumu būtību un saņemto pakalpojumu nepieciešamību.

Lai gan pēdējos četros gados Rīgas satiksmes pasažieru skaits turpina sarukt, Rīgas kartes peļņa tieši otrādi — kāpj. Desmit gados uzņēmuma peļņa pārsniedz 15 miljonus eiro, un šajos datos vēl nav jaunākās informācijas par 2018. gadu.

Tomēr valdes priekšsēdētājs Morizūrs, kurš amatā ir kopš 2009. gada, kategoriski nepiekrīt, ka uzņēmuma sniegtie pakalpojumi Rīgai būtu dārgi. Viņa pārstāvētās kompānijas Conduent izstrādāto risinājumu lietojot simtiem pilsētu visā pasaulē, arī Londona, Milāna, Honkonga. “Vai tās visas būtu trakas? Kāpēc lai šis risinājums nebūtu labs Rīgai? Rīga tiek ļoti daudz kritizēta — nesaprotu, kāpēc tā,” viņš saka intervijā Ir.

Sabiedriskā transporta biļešu ienākumi 2018. gadā bija 45,2 miljoni eiro, bet par e-talonu sistēmas uzturēšanu samaksāti 14,75 miljoni jeb aptuveni trešā daļa no ieņemtā.

Taču Morizūrs šos aprēķinus sauc par kļūdainiem, jo tajos netiek ņemts vērā, ka ļoti daudziem pasažieriem par braucieniem nav jāmaksā — jo tāds ir pašvaldības poltitiķu lēmums. Ja sistēmas uzturēšanas maksu dala ar pilnīgi visiem braucieniem, tad 2017. gadā sanāk 9 centi par katru braucienu, kamēr 2009. gadā tie bija 6 centi. Šo pieaugumu Morizūrs skaidro ar inflāciju.

Mazrunīgs valdes priekšsēdētājs Morizūrs kļūst, kad Ir jautā par aizturēto Rīgas kartes valdes locekli Aleksandru Brandavu. Sadarbība ar Brandavu esot bijusi “normāla” un Morizūram neesot zināms, par ko KNAB tur Brandavu aizdomās. Viņš arī nezinot, ko Brandavs aizturēšanas rītā 6.martā ar lieliem koferiem darījis lidostā.

Morizūrs apliecina, ka pats nekad neesot saņēmis kukuļa pieprasījumu un nekad tādus neesot arī devis. Tāpat viņš nekad neesot ticies ne ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, ne viņa agrākajiem vietniekiem Andri Ameriku vai Aināru Šleseru.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Redakcijas piebilde: Žurnāla Ir drukātā izdevuma rakstā par e-talona sistēmas izmaksām kļūdaini norādīta Rīgas satiksmes izdevumu un Rīgas kartes ieņēmumu starpība. Pareizais skaitlis ir 21,6 miljoni eiro, nevis 38,7 kā norādīts žurnālā. Kļūda aprēķinā radusies, jo Rīgas kartes ieņēmumi līdz 2013. gadam netika konvertēti no latiem uz eiro. Atvainojamies visiem iesaistītajiem un lasītājiem.

Komentāri (13)

Sskaisle 14.03.2019. 10.06

un tomēr ….
vakardien noskatījos LTV1 raidījumu 1;1 – https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/13.03.2019-tiesa-runa-satversmes-tiesa-atcel-algu-publiskosanu.-ko-iegustam.id153852/

Pēc šī raidījuma manī zuda jebkādas pēdējās cerības par šīs Latvijas valsts pastāvēšanas iespējamību . Satversmes Tiesa ir pieņēmusi izšķiroši būtisku spriedumu, kas vārda tiešā nozīmē pilnībā apturēs jau tā vājos un mazspējīgos centienus apkarot korupciju, vienlaicīgi – pati I.Ziemele šo tik kardināli svarīgo lēmumu pamato ar cīņu par demokrātiju un tiesiskumu – Gebelss – ej atpūsties- Ziemeli tu izkoniurēt nespēj – un – ar kļūdām un nepilnībām likuma pieņemšanā saeimā , nevis ar kļūdām pašā likumā.

Šajā posta jūrā ST vēl bija tā kā cerību bāka, bet tagad arī tā ir aizkrāsota ar melu un gļēvulības un liekulības dubļiem.

Spriežam kopā –
prezidents mums ir 0 – var teikt tikai lēts un prasts kāzu ģenerālis
vecā saeima bija slikti organizēta bordeļa līmenī – jaunā – vēl sevi nav pierādījusi , bet jau kāri aprija LNOB bezmaksas biļetes un pretēji solītajam pieņēma likumu, kas ļauj šaut bērniem
Valdībā cerības es lieku tikai uz atsevišķiem ministriem un pašu Kariņu – bet tā pati kaimiņa partija s piedauzība ir apzināti ielikta , lai šo valdību gremdētu un uz to īpaši nepaļautos

Latvijas banku vada smagos noziegumos apsūdzēts

VID beidzot visžēlīgi tika pie jaunas vadītājas, bet neticība šai iestādei spiež nost smagāk kā smogs Šanhajā –
miljonāriem parādus atlaiž, nabagus tramda par pārdesmit un pārsimts eiro parādiem,

valsts pasūtījumus turpina uzticēt čomakiem, kuriem tik liela dūša, ka nemaksāt pat nodokļus –

vid amatos ir dāmas, kuru vīri ir – smalki izsakoties riska grupā, konkrēti izsakoties, kuriem sievas ir kā tiešā sarkanā līnija, lai nodrošinātu un ietekmētu viņu riskanto biznesu – tikko uzzinajām , ka tas ir ok –
īsāk sakot – absolūta likumu ignorance pašā VID – represijas pret nabagiem – privilēgijas pret bagātajiem nemaksātajiem
kaut vai ministres petravičas saldais gadījums – komentāri lieki

nu ģenprokurors kalnmeiejers ir skaidra figūra – jo sliktāks mums – sabiedrībai – tiesiskumam, jo labāks vīrs bandītu aizstāvēšanai
AT pr-js – Bičkovskis sēž klusāks par ūdeni un zemāks par zāli – steidz dabūt pensiju lai bagāti vadītu vecumdienas

KNABa-am veicas , ka esam ES dalibvalsts – tad šiem kā no smalka kroga uz mājām piegādā ēdienu – šiem pierādījumus par korupciju .

Kurus savukārt mūsu tiesu sistēma pārstrādā tā, ka noziedznieki kļūst par cietējiem, par šīs valsts upuriem un tiem, kas mūs apzaga, kas dzīvoja uz mūsu rēķina – mēs vēl maksājam par to, ka ārzemneiki šos pieķēra

un vakardien kronis visam Satversmes Tiesas dāvana Latvijas valstij, Latvijas sabiedrībai – amatpersonu tiesības un privilēģijas – dzīvot no mūsu naudas, neatskaitīties, neatbildēt ne par ko , kas darīts esot amatā

Tad viena lieta ir apraudāt RKartē pazudušos miljonus – cita lieta – saprast Latvijas valsts tiešo un konkrēto vēsti – tauta – nekas nemainīsies – vara kā jūs drāza tā drāzīs –

drausmīgi – tas ir drausmīgi apzināties to bezcerību un to beztiesiskumu –

+4
0
Atbildēt

1

    ak > Drosma 14.03.2019. 14.53

    Krieviem ir kāds sakāmvārds, ko aptuvenai tulkot varētu šādi: “Jo vairāk mūs drāž, jo stiprāki kļūstam.”

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > ak 14.03.2019. 15.10

    tādu sakāmvārdu nezinu
    bet – ko esmu ievērojusi – jo dārgāka un attiecīgi nepieejamāka medicīna, jo vairāk klientu dziedniekiem -nāvniekiem

    pati jau ar izlasu horoskopus – kāpēc nē – jauna mīla katru otro dienu, uzrāviens karjerā, apkārtējo pielūgsme, slepens labvēlis – klau – to izlasi un jau pa pausei esi paēdusi –

    kā tu domā – kā tās visas varas drāž visus, ko var noķert ? vispirms iestāsta, ka tā vajag, ka tas ir labi, ka drusku pasāpēs, bet nu apžēliņ , mācies tač paciesties

    0
    0
    Atbildēt

    1

    ozolina_inese > Drosma 14.03.2019. 20.32

    Nebūs taisnība. Mūsu varneši esot apguvuši mācības no ASV policistēm sniegtās “instrukcijas” – ja tevi varo, atslābinies un gūsti baudu. Mēģina to pielietot mums un brīnās, ka visi neesam mazohisti.
    Paldies Drosma par komentāru! Palika šķērmi ap dūšu, izeju neredzu, rozā brilles saplīsušas sen. Priecājos par katru veiksmīgi nodzīvotu dienu man un manai ģimenei.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    ak > ozolina_inese 15.03.2019. 10.03

    Paklau, ozolina_inese, nav labi nesmalkjūtīgi aizskart sabiedrotos. Aizskarot manus sabiedrotos, tu aizskar mani (7. pants)! Tādēļ, manuprāt, esi pelnījusi lai tevi pārvērš slotas kātā. Vienīgais vainu mīkstinošais apstāklis – tu lieto akronīmu “ASV”, nevis “pindosi”, kā to dara kremļa apmātie. Aizdomas, ka šī “instrukcija” pa ceļam no Amerikas nav nolaidusies sarkanajā laukumā. Kas attiecas uz varu, tā visur ir vienāda pēc savas būtības, atšķiras tikai ar atsevišķām detaļām. Runa ir par ko citu, par Dieva dotām (dabīgajām) cilvēku atšķirībām un dabīgo atlasi, neviens to vēl nav atcēlis. Tie, kuri izeju neredz, lemti bojāejai. Bezizeja ir nāvējoša infekcijas slimība, ar kādu slimo viens otrs šeit tusējošs indivīds.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > ak 15.03.2019. 10.25

    ak – perfekta latviskās mentalitātes demonstrācija – nobendēt savējo , pievienoties stiprākajam – bezkompromisa padevība tam un tad izdzīvot par katru cenu

    es nē – es labāk kā 1905. gada revolucionāri – ar šauteni , ar šaušanu , ar dedzināšanu, ar dziesmām un karstam sirdīm –

    Mans Rainis – Debess – kā es viņu mīlu –

    Vējš augstākās priedes nolauza,
    Kas kāpās pie jūrmalas stāvēja –
    Pēc tālēm tās skatieniem gribēja sniegt,
    Ne slēpties tās spēja, ne muguras liekt:
    “Tu lauzi mūs, naidīgā pretvara,-
    Vēl cīņa pret tevi nav nobeigta,
    Vēl ilgās pēc tāles dveš pēdējais vaids,
    Ik zarā pret varu šņāc nerimstošs naids!…”
    Un augstās priedes pēc lauzuma
    Par kuģiem iz ūdeņiem iznira –
    Pret vētru lepni cilājās krūts,
    Pret vētru cīņa no jauna dūc:
    “Brāz bangas tu, naidīgā pretvara-
    Mēs sniegsim tāles, kur laimība!
    Tu vari mūs šķelt, tu vari mūs lauzt –
    Mēs sniegsim tāles, kur saule aust!”

    0
    0
    Atbildēt

    1

    ak > Drosma 15.03.2019. 12.18

    Tāles ir priežu ilgas
    “Pēc tālēm tās skatieniem gribēja sniegt”
    Tālēs dzimušais
    “Vējš augstākās priedes nolauza.”
    Nav ko lūrēt kaimiņu sētā
    Laime mana nekad nebūs tava
    To tu paturi ticībā svētā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Lāsma Kalnozola 14.03.2019. 12.28

Izkūp nav tas pareizais vārds – ietek attiecīgu personu privātajos kontos vai partiju apvienības kasē.

+3
0
Atbildēt

0

Z Livmane 14.03.2019. 11.25

Jūtu, ka tulīt kāds dosies veselības tūrē uz ārzemēm!

+1
0
Atbildēt

2

    QAnon > Z Livmane 14.03.2019. 12.20

    Pārāk daudz neliešu pie varas, kurus brīvības un dzīvības apdraud Milušs, Lasmanis, Miķelsons, Vaškēvičs, Šlesers, Kalvītis, Meļņiks, Zaharjins, Magone, Rimševičs, Bemhens, Ameriks, Ušakovs, Brandavs. Ja neatbrīvosimies no čekas projektiem: Vienotības, JKP un Par(OIK), Krievijas organizētā noziedzība un čeka Latvijā turpinās justies kā savās mājās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > Z Livmane 14.03.2019. 23.23

    Austrijā, piemēram, stipra medicīna un ilgi var ārstēt pirms kādu apsūdzēto izdod .
    Var izsaimniekot dažādos veidos Latviju un patvērumu nodrošinās Krievijā vai pat kādā no Eiropas valstīm.
    Vai kāds vispār var iedomāties to, ka ušaks var dabūt sēdēt, lai cik zaktu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu