«Mani pārsteidz ievārītās putras mērogs» • IR.lv

«Mani pārsteidz ievārītās putras mērogs»

Aivens Rodžerss 2017. gadā pēc atkāpšanās no britu vēstnieka ES amata. FOTO — afp/scanpix
Jorgs Šindlers, © Der Spiegel

Bijušais Lielbritānijas vēstnieks ES Aivens Rodžerss sēdēja pie galvenā sarunu galda, kad sākās Londonas sarunas ar Briseli par Brexit noteikumiem. Tagad viņš jau kā vērotājs no malas norāda uz Londonas pieļautajām kļūdām un lielajiem izaicinājumiem nākotnē

Aivens Rodžerss (58) Lielbritānijas vēstnieka pienākumus Eiropas Savienībā pildīja trīs gadus, bet 2017. gada janvārī uzrakstīja atlūgumu. Drīz pēc tam nopludinātajā iekšējā valdības sarakstē atklājās, ka vēstnieks asi kritizēja savas valdības rīcību un paredzēja nopietnas problēmas sarunu procesā ar Briseli.

Viņa prognozes lielā mērā ir piepildījušās. Pirms diviem gadiem iedarbinātais izstāšanās process paredz, ka Lielbritānija oficiāli pametīs ES šā gada 29. martā pulksten 23 pēc Londonas laika. Tomēr aizvien valda liela neskaidrība par politiskās šķiršanās noteikumiem — britu parlaments janvāra vidū ar lielu balsu pārsvaru noraidīja premjeres Terēzas Mejas un Briseles panākto vienošanās tekstu.

Pēc nepārliecinošas mīņāšanās šonedēļ britu parlaments vēlreiz balsoja par «koriģētu» līgumu, kurā gan nekādas būtiskas izmaiņas nav veiktas, salīdzinot ar iepriekšējo dokumentu. Parlaments to atkal noraidīja un jau nākamajā dienā bija ieplānots balsojums par izstāšanos bez jebkādas vienošanās. Ja arī tas negūs atbalstu, Lielbritānijas parlaments 14. martā balsos par Brexit termiņa pagarināšanu. (Balsojuma rezultāti žurnāla Ir nodošanas laikā nebija zināmi.)

Vai paredzējāt politisku jezgu jau pirms diviem gadiem, kad atkāpāties no amata?
Zināju, ka tas būs ilgs, mokpilns un potenciālu konfliktu pilns process. Tas mani nepārsteidz. Tomēr mani pārsteidz ievārītās putras mērogs un fakts, ka tikai dažas nedēļas pirms gala termiņa politiskā šķira nespēj nonākt pie jebkāda nopietna secinājuma, kādu Brexit viņi īsti vēlas. Protams, Brexit pats par sevi ir revolucionārs brīdis, taču tādu iekšpolitikas krīzi Lielbritānijā es vēl neesmu piedzīvojis savas profesionālās karjeras laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu