Kur pavasarī pošas putnotāji • IR.lv

Kur pavasarī pošas putnotāji

Brūnās čakstes Latvijā sāk atgriezties maija sākumā
Gunita Nagle

Ja vēlies sajust daudzveidības skaistumu, dodies uz atpūtas vietām, kur spēkus atgūst caurceļojošie putni

Putnu vērošana Latvijā kļūst aizvien vairāk iemīļota nodarbe. Pirms sešiem gadiem Dabasdati.lv par novērotajiem putniem ziņoja 297 cilvēki, pērn — divarpus reižu vairāk jeb 779. Kur nu vēl visi tie, kas dažādus spārnaiņus ir pamanījuši, bet ar šo prieka vēsti dalījušies tikai savā blogā vai sociālajos tīklos! Kā atklāt putnu novērošanas burvību, pastāstīja pieredzējis putnu vērotājs Kaspars Funts, kam līdz šim izdevies Latvijā novērot 307 putnu sugas un pasugas.

Lai iemācītos atšķirt ne tikai vārnu no zvirbuļa, bet kaut mazu daļu no 366 Latvijā sastaptajām putnu sugām, sākt var divējādi: vai nu pieredzējuša putnu vērotāja vadībā, vai bez viņa, bruņojoties ar pacietību, binokli un putnu noteicēju grāmatu. Katru pavasari un rudeni tiek rīkoti pārgājieni (par tiem var uzzināt vietnēs Daba.gov.lv un Lob.lv) populārākajās putnu migrācijas vietās, kuros ornitologs izstāsta, kas jāzina pirmziemniekam — kāds ekipējums vajadzīgs, kā atrast putnu barošanās un atpūtas vietas, kā tajās uzvesties, kā atšķirt sugas.

Bet var arī mierīgi vienatnē vai ar ģimeni doties uz kādu no migrējošo putnu «viesnīcām». Taču, pirms Kaspars par tām pastāsta, viņš iesaka pamēģināt ieraudzīt putnus savu māju vai biroja tuvumā, varbūt ceļā no darba uz mājām. «Putni ir visur,» saka Kaspars. «Izbrauc vakarā ārpus pilsētas, ielīkumo pa kādu grants ceļu mežā, pļavā vai laukos un, izkāpis no mašīnas, pavēro! Ap saulrietu pie meža laucēm dzirdēsi sloku riestojam — tēviņa riesta dziesma ir urkšķoša skaņa ar īsiem svilpieniem. Pēc saulrieta meža puduros, viensētās un mežmalās ir liela iespēja dzirdēt meža pūču ūjināšanu. Migrācijas laikā pat Rīgas centrā mēdz uzdziedāt lakstīgalas. Man ir savs lauku sētas putnu saraksts, kurā šobrīd ir 156 putnu sugas, savukārt Rīgas balkona sarakstā man ir 88 sugas.»

Taču jābūt zinošam, lai pamanītu un atpazītu putnus piemājas ozolā vai dārza krūmos. Tāpēc vispirms novērtējam migrējošo putnu daudzveidību visā tās krāšņumā!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu