Viena diennakts, steidzoties glābt • IR.lv

Viena diennakts, steidzoties glābt

Neatliekamās medicīnas speciālisti, gaidot izsaukumu. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Izsekojot tikai vienas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes diennakts dežūrai, Ir pārliecinās — puse izsaukumu nav nopietnu iemeslu dēļ. Kā mediķi ikdienā glābj pacientu dzīvību, reizēm pakļaujot draudiem savējo

Tā bija viena diennakts dežūra ārstes rezidentes Santas Sevastjanovas (29) un medicīnas asistenta Krišjāņa Putkas (25) mūžā. Pirmais izsaukums nāca jau dažas minūtes pēc dežūras sākuma pulksten septiņos no rīta. Bet pēdējais izsaukums izveda naktī, kur uz ielas atmodināts nikns alkoholiķis mēģināja iekaustīt mediķus. Starp šiem diviem izsaukumiem bija vēl 12. Vienā vajadzēja glābt pudeles brāļu sadurtu vīrieti, bet daudzi bija saistīti ar tādām ķibelēm kā asiņojošs deguns vai galvassāpes. Pietika ar vienu dienu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra stacijā, lai aptvertu, cik daudzi zvana 113 nieku dēļ. Pēc dienesta aplēsēm, puse!

Rēķinoties ar visiem izsaukumiem, jāatrisina šāds uzdevums — ja dienestā Rīgā ir ap 300 vakanču un ik dienu trūkst 12—15 brigāžu, kā nodrošināt ierašanos izsaukuma vietā 12 minūšu laikā? Lai saprastu, kā dienestā risina šo uzdevumu, Ir pavadīja vienu dienu kopā ar Santu, Krišjāni un viņu kolēģiem.

Pāris mēnešus pēc krīzes

Santas brigādē bez Krišjāņa ir arī šoferis Jans Damenovskis. Dežūra sākas septiņos, bet Santa darbā ieradās jau stundu agrāk, jo jāpārbauda mašīnas medicīnas iekārtas un jāatjauno zāļu rezerves medikamentu somā.

Pirms sešiem gadiem, kad Santa vēl bija studente, darbu dienestā viņa izvēlējās, lai iegūtu daudzveidīgu pieredzi. Iepatikās, un rezidentūrā viņas specializācija ir tieši neatliekamā medicīna. Savukārt asistents Krišjānis ir 6. kursa students. Viņa vectēvs bija ārsts, arī tētis strādā par ārstu, abi savulaik snieguši neatliekamo medicīnisko palīdzību. Krišjānis vēlas strādāt akūtajā medicīnā — par anesteziologu, reanimatologu vai neatliekamās medicīnas ārstu —, tāpēc jau trešo gadu paralēli studijām strādā neatliekamās palīdzības dienestā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu