Patīk izaicināt • IR.lv

Patīk izaicināt

Āris Matesovičs. Foto — Edmunds Brencis
Anda Burve-Rozīte

Vēl pirms dažiem gadiem, ar diplomu rokā, jaunais aktieris Āris Matesovičs (26) nezināja, vai viņam teātrī būs lomas, un apsvēra taksista darbu, bet tagad ir viens no visvairāk pieprasītajiem savas paaudzes aktieriem

Tas bijs laimīgs brīdis Āra Matesoviča dzīvē: turoties Vilim Daudziņam pie rokas, viņš 2018. gada 26. janvārī, JRT iestudējuma Cerību ezers aizsalis pirmizrādē, paklanījās skatītājiem. Šajā nežēlīgi atklātajā režisora Vladislava Nastavševa izrādē, kas runā par viņa personisko pieredzi — pirmo mīlestību, draudzību, atmiņām par vecmāmiņu —, Āris spēlēja Aktieri. Izrādes gaitā attēloja pat televizoru, ko Daudziņa spēlētā Ome diendienā skatās. Par šo darbu, kā arī Hermana lomu režisores Ingas Tropas godalgotajā izrādē Dvēseļu utenis Āris tika nominēts Spēlmaņu nakts balvai, bet to neieguva.

Pretstatā vairumam aktieru, kuri šādos gadījumos aizsargājas ar repliku, ka teātrī strādā ne jau balvu dēļ, Āris atklāti pateica — ļoti sāpīgi, ka palicis nominantos. «Biju daudz strādājis, un bija sajūta, ka esmu to pelnījis.» Kā var redzēt kadros no Spēlmaņu nakts ceremonijas, aktieris necentās slēpt vilšanos. «Tā teica pat mani draugi — sejā tas bijis skaidri nolasāms.»

Teātra zinātniece un vietnes Kroders.lv galvenā redaktore Ieva Rodiņa saka tā: Āris Matesovičs ir aktieris divdabis, kādu jaunās paaudzes mākslinieku vidū ir retums. No vienas puses, apveltīts ar lielisku formas izjūtu un ķermeņa plastiku, improvizācijas talantu, spēju sekundes laikā pārlēkt no tēla uz tēlu. No otras puses, Ārim piemīt arī psiholoģiska prasme ielūkoties varoņa iekšējās pasaules dziļumos. Šīs divas monētas puses — ironiska distance un empātiska iemiesošanās — aktiera tēlojumā bieži vien eksistē cieši līdzās. Jānovēl, lai šīs īpašības gudri izmantotu un attīstītu režisori, kas ar aktieri strādās nākotnē.»

Atklātu un drošu Āri satieku franču maiznīciņā netālu no Rīgas Cirka. Tur teātra trupa Kvadrifrons (Āris ir viens no tās dibinātājiem) patlaban iestudē jaunu izrādi. Ārim tikusi galvenā loma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu