Klusie ūdeņi • IR.lv

Klusie ūdeņi

Bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija lomā Kristians Beils, viņa sieva Linna — Eimija Adamsa. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Politiskā drāma Vara — kādreizējā ASV viceprezidenta grēku galerija

Iespējams, no kinozāles iznāksit ar reibstošu galvu. Šim vertigo var būt divi cēloņi — galvenā varoņa, bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija, varaskāres grūti aptveramie apmēri vai lielais informācijas blīvums, ko Varas režisors Ādams Makejs kinodarbā mēģinājis ietilpināt. Šī politiskā drāma ir azartisks režisora skats uz kādreizējā Amerikas valstsvīra Čeinija politisko karjeru, viņa iesaistīšanos politikā un pakāpenisko ietekmes palielināšanos Baltā nama kuluāros un likumdevēju kabinetos.

Antivaronis

Režisora nostāja pret varoni jeb — konkrētāk — pret tā prototipu Diku Čeiniju nav neitrāla. Makeja redzējumā viņš ir klusais antivaronis, kas bez apstājas darbina prāta zobratus, skaitļojot jaunas shēmas, lai palielinātu savu ietekmi. Ārpus kadra nepaliek arī ASV otrā lēdija — Čeinija sieva Linna. Šim tandēmam Makejs ir izvēlējies divus no daudzpusīgākajiem četrdesmitgadnieku paaudzes aktieriem — Kristianu Beilu un Eimiju Adamsu.

Beils, kurš lomu pieprasītajām izmaiņām savu ķermeni allaž ir pielāgojis ar pārsteidzošu fleksibilitāti, to paveicis arī šajā filmā. Atcerieties viņu kā bezmiega un neirožu mocīto, izģindušo strādnieku psiholoģiskajā drāmā Mašīnists vai izdēdējušo kreka atkarībnieku filmā Cīnītājs! Arī Vara iegulst šo prasīgo pārvērtību izcilībā. Šoreiz pieņēmies svarā par aptuveni 20 kilogramiem, ar sirmu sasuku un allaž pieklusinātu balsi, Beils spēlē Čeiniju kā ārēji neizteiksmīgu vīru, kas, gandrīz neviena nepamanīts, gadu gaitā «uzdienējis» līdz tam, ka viņa padomos ieklausās Baltā nama Ovālajā kabinetā.

Savukārt Eimijas Adamsas atveidotā Linna Čeinija ir krietni vien ekspresīvāka, ar apbrīnojami dzelžainu mērķtiecību apveltīta sieviete. Viņa brīžam ir vīra sekundante, brīžam — kakls, kas groza galvu. Abu politiskā rosīšanās filmā atgādina cītīgu darbu pie ģimenes rūpala un ne bez augļiem — Čeiniju bizness zeļ!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu