Akadēmiskā revolūcija • IR.lv

Akadēmiskā revolūcija

Zinātņu mājas kopējā platība ir 20 tūkstoši kvadrātmetru, kuros izvietotas moderni aprīkotas laboratorijas, dažādu lielumu auditorijas, semināru telpas, kabineti, plaša bibliotēka, atpūtas zonas un palīgtelpas, kā arī Anatomijas muzejs. Foto — LETA
Veronika Viļuma, Fold

Jaunatklātā Latvijas Universitātes Zinātņu māja Torņakalnā iezīmē būtisku pagrieziena punktu ne tikai pašas augstskolas, bet arī zinātnes un izglītības attīstībā kopumā

Nule durvis vērusi otrā no trim plānotajām studiju un pētniecības ēkām Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā Torņakalnā — Zinātņu māja. Tajā atradīsies augstskolas Medicīnas fakultāte un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, kā arī seši zinātniskie institūti. Jaunā ēka novietota cieši blakus 2015. gadā pabeigtajai Dabas mājai — ne visai veiksmīgajam vertikālās dārzniecības mēģinājumam. Arhitektu birojs ir viens — Sestais stils —, bet formas  atšķirīgas. Dabas mājas asās, vertikālās līnijas jaunās Zinātņu mājas fasādē nomainījušas plūdeni horizontālas formas, bet dramatiska ģeometrizācija atklājas iekštelpās. Noapaļoti stūri, šurpu turpu izbīdītas plaknes, zigzaga kāpnes — viss ieturēts futūristiskās noskaņās, kas vienlaikus atstāj gan grandiozitātes, gan pārsātinājuma iespaidu. Šķiet, Akadēmiskais centrs daļēji kalpojis kā arhitektu spēļlaukums visdažādāko ideju īstenošanai.

Izmaksas — ap 36 mijoniem

Telpu, investīciju un ambīciju ziņā projekts ir vērienīgs. Zinātņu mājas kopējā platība ir 20 tūkstoši kvadrātmetru, kuros izvietotas moderni aprīkotas laboratorijas, dažādu lielumu auditorijas, semināru telpas, kabineti, plaša bibliotēka, atpūtas zonas un palīgtelpas, kā arī Anatomijas muzejs. Ēkā ir vairāk nekā 400 darbavietu zinātniskajiem un akadēmiskajiem darbiniekiem, un tā ir gatava uzņemt līdz 2000 studentiem, no kuriem lielākā daļa būs topošie mediķi. Zinātņu mājas kopējās izmaksas ir ap 36 miljoniem eiro, finansējums lielākoties nāk no ES fondiem.

Atklāšanas pasākumā 28. janvārī vienu no apmeklētāju ekskursijām vada LU prorektors, Politikas zinātnes nodaļas profesors Jānis Ikstens, kura fakultāte gan uz Torņakalnu vēl tik drīz nepārcelsies. Sociālo un humanitāro zinātņu ēka, Rakstu māja, vistuvāk dzelzceļam, būs trešā Akadēmiskā centra kompleksā, un to plānots uzbūvēt līdz 2022. gadam.

Dodoties stāvu pa stāvam, Ikstens ar prieku izrāda plašās telpas, tajā pašā laikā norādot, ka universitāte bijis prasīga pasūtītāja, un ir virkne tehnisku nepilnību, kas būvniekiem, LNK Industries Group, vēl jānovērš. Tomēr kopumā salīdzinājumā ar Dabas māju jaunajā ēkā ir vairāki uzlabojumi. Tā ir plašāka, ar labāku akustiku, gaisa mitrināšanu, darbojas pēc viedās mājas principiem. Lielajā namā padomāts par detaļām, sākot no laboratoriju aprīkojuma līdz norādēm Braila rakstā uz kāpņu margām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu