Mēs radāmies no kļūdas labojuma • IR.lv

Mēs radāmies no kļūdas labojuma

Jānis Ošlejs. Foto — Reinis Hofmanis
Pauls Raudseps

Jānim  Ošlejam (47) bija jāpārvar pašam sevi, lai viņa uzņēmums varētu attīstīties. Tagad viņš betona grīdu veidotāju Primekss plāno padarīt par pasaules vadošo uzņēmumu savā nozarē ar 500 miljonu apgrozījumu

Daudziem Jānis Ošlejs pazīstams no krīzes laika, kad bieži televīzijas diskusijās piedalījās kā Latvijas valdības ekonomiskās politikas kritiķis.

Taču, lai gan viņš ir studējis ekonomiku un daudz pētījis arī tās teorētiskās puses, Ošlejs nenāk no akadēmiskās vides. Viņš jau kopš 90. gadu sākuma ir iesaistījies uzņēmējdarbībā. 1997. gadā Ošlejs nodibināja Primeksu, kas 22 gadu laikā izaudzis par holdingu ar meitasuzņēmumiem desmit valstīs un kura betona grīdas šobrīd atrodamas jau 20 valstīs četros kontinentos. Viņš ir uzņēmēja — problēmu risinātāja — spilgts piemērs. Pamanījis, cik sliktā stāvoklī 90. gados bijušas Latvijas rūpnīcu grīdas, viņš saredzēja biznesa iespēju — piedāvāt ieklāt modernas, somu ražotas virsmas. Kad betons zem epoksīda klājuma izrādījās nepietiekami stingrs, viņš meklēja tehnoloģiju betona stiprināšanai. Kad tajā atklājās trūkumi, Primekss veica pētījumus, ieguva patentus uzlabotai tehnoloģijai un pēdējos desmit gadus ir aktīvi turpinājis nodarboties ar R & D — pētniecību un attīstību, tajā skaitā sadarbībā ar slaveno kodolfizikas izpētes centra CERN lielo hadronu paātrinātāju.

Ne jau viss Ošlejam gājis gludi. Krīzes laikā Primekss grupas apgrozījums samazinājās no 15 līdz sešiem miljoniem. Tikai finanšu investora iesaiste glāba uzņēmumu no bankrota. Tagad nedaudz vairāk par 40% uzņēmuma pieder Berlīnē bāzētajam Wermuth Asset Management, mātesuzņēmums pārreģistrēts Šveicē, jo vācu investoram tās likumdošana esot labāk pazīstama.

Savukārt Ošlejs, kurš vadījis uzņēmumu kopš tā dibināšanas, bija spiests sev atzīt, ka paša vēlme visu kontrolēt un plānot bija kļuvusi par šķērsli uzņēmuma tālākai attīstībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu