Karlosa Gona lidojums un kritiens • IR.lv

Karlosa Gona lidojums un kritiens

Karloss Gons. Zīmējums — The New York Times
Eimija Čozika un Motoko Riča, © The New York Times News Service

Jau agrāk bija skaidrs, ka autoražotāja Nissan vadītājam Karlosam Gonam strādāt Japānas korporatīvajā vidē nebūs viegli, taču neviens neparedzēja, ka sakāve būs tik sāpīga. Tagad viņš ne tikai atstādināts no Nissan izpilddirektora amata, bet arī apsūdzēts par lieliem finanšu pārkāpumiem šajā uzņēmumā, kuru viņš centās glābt

Karloss Gons (Carlos Ghosn) bija noguris. 64 gadus vecajam vīrietim, kas pārvalda autoimpēriju vairākos kontinentos, kurā ietilpst tādi zīmoli kā Nissan, Renault un Mitsubishi, arvien grūtāk bija atgūties no regulārās laika zonu maiņas. Šķiet, melatonīna rezerves bija izsīkušas, un viņu mocīja gari bezmiega periodi. Ierodoties Parīzē vai Tokijā, viņš nakts vidū devās garās pastaigās pa pilsētu un sazvanījās ar saviem bērniem citās pasaules malās. Tāpēc Gons bija iecerējis drīz doties pensijā. Tā viņš beidzot varētu tikt vaļā no ilgajiem pārlidojumiem, kuriem gandarījumu vairs nesniedza pat Nissan piešķirtā privātā luksusa lidmašīna.

Pagājušā gada novembrī Gons bija ceļā uz Tokiju, lai paciemotos pie savas meitas un viņas drauga, kā arī piedalītos uzņēmuma padomes sēdē. Tokijas lidostā bija plānots nolaisties četros pēcpusdienā. Meita Maja Gona (26) Japānā dzīvo jau kopš bērnības. Būt Karlosa atvasei neesot viegli, jo jārēķinās, ka daļa cilvēku viņas tēvu apbrīno ar romantisma pilnām acīm, turpretī daudzi citi sauc par vienu no brutālākajiem bosiem, kādus globālā biznesa kopiena jelkad piedzīvojusi.

Pēc ielidošanas Tokijā Gons bija plānojis doties uz suši restorānu Jiro, kas noslēpies kādā pagrabā Ginza rajonā un par kvalitāti nopelnījis Michelin zvaigzni.

Pirms iekāpšanas lidmašīnā Beirūtā Gons atvēra WhatsApp lietotni un visiem četriem bērniem izsūtīja kopēju ziņu grupā, ko viņi paši nosaukuši par Gonu spēle. Tā ir atsauce uz asiņaino TV seriālu Troņu spēle, kurā dinastijas dzīvo pastāvīga apdraudējuma atmosfērā. «Esmu ceļā uz Tokiju! Mīlu jūs visus,» uzrakstīja biznesmenis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu