Iespējamas vētras • IR.lv

Iespējamas vētras

Pauls Raudseps

ASV politikā būs nemierīgs gads, pasaules ekonomika un Eiropa liek nervozēt

Jaunajā gadā nebūtu vēlams atrasties uz kuģa, kas dreifē pa starptautisko attiecību ūdeņiem ar vāju kapteini un nesaticīgu, dumpinieciski noskaņotu apkalpi. Barometrs krītas, dažādās debespusēs sabiezē mākoņi, un nav pamata ļauties pārliecībai, ka valdošās straumes aiznesīs uz miera ostu. Varbūt nedraud orkāns ar 12 ballu spēcīgiem vējiem, tomēr kuģim, kura stūre nav kaut cik stingrās rokās, pat mērena brīze var radīt lielas problēmas, un vētru iespējamība nav izslēgta.

Latvijai ir daudzi neatliekami darbi, kuru dēļ būtu pēc iespējas drīz jāizveido rīcībspējīga valdība, bet tie visi notiks uz starptautiskās situācijas fona, kurš 2019. gadā nesolās būt labāks un, gluži iespējams, būs sliktāks nekā pērn.

Kādas formas iezīmējas pie miglainā apvāršņa?

Tālu rietumos, Amerikā, viļņo-šanās kļūst aizvien lielāka. Pērn prezidenta Trampa administrāciju pameta vai tika atlaisti gandrīz visi pieredzējušie un respektētie augsta līmeņa darbinieki, un gads noslēdzās ar sevišķi cienītā aizsardzības ministra Matisa atlūgumu. Viņš ilgi bija noturējies, bet arī Matiss vairs nevarēja palikt, kad Tramps pēc telefonsarunas ar Turcijas diktatoru Erdoganu impulsīvi nolēma paziņot par ASV bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas, par 180 grādiem mainot valsts politiku un nododot tur palikušos sabiedrotos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu