Vējonis un Kučinskis: Rīgas mēram ir jāatkāpjas no amata • IR.lv

Vējonis un Kučinskis: Rīgas mēram ir jāatkāpjas no amata

7
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no kreisās) un Ministru prezidents Māris Kučinskis tikšanās laikā. Foto: Paula Čurkste, LETA

(papildināta ar Valsts prezidenta Vējoņa teikto)

Otrdien no rīta valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS), bet vakarā Valsts prezidents Raimonds Vējonis LTV raidījumos teica, ka pēc Rīgas satiksmes transporta iepirkumu korupcijas skandāla un KNAB ierosinātā kriminālprocesa dēļ Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) būtu jāatkāpjas no amata. Taču tam jābūt viņa paša lēmumam piebilda Kučinskis raidījumā Rīta Panorāma.

Rīgas mēram Nilam Ušakovam esošajā situācijā vislabāk būtu atkāpties, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts, ko viņš patlaban ieteiktu darīt Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S), varbūt atkāpties, prezidents atbildēja, ka, viņaprāt, šādā situācijā tas būtu vislabākais, ja tāda darbība notiktu. “Tas, manuprāt, būtu pareizi, jo, kopumā ņemot, pašvaldībā vai jebkurā uzņēmumā, pirmkārt, vadītājs atbild par konkrētās iestādes vai pašvaldības darbu,” uzsvēra prezidents.

Vējonis teica, ka Latvijai būtu jāvirzās Rietumu politikas standartu virzienā, kad šādās situācijās – “ja izskan bažas par politiķu iespējamu iesaistīšanos vai iespējamu bezatbildīgu rīcību” – politiķi pieņem lēmumu atkāpties. “Bet mums vēl šī prakse nav tā labi iegājusies,” teica Vējonis.

Prezidents atzina – ko līdzīgu ir teicis arī par Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), kurš joprojām ir pilsētas domes priekšsēdētājs. Vējonis gan uzsvēra, ka arī toreiz teica, ka politiķim lēmums jāpieņem pašam.

Savukārt Kučinskis par valdībā iesniegto vides ministra Kaspara Gerharda (NA) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu uzsvēra, ka likums šādu soli ļauj spert tad, ja dome atkārtoti nepilda likuma prasības. Viņš sagaida attiecīgus atzinumus par likumpārkāpumiem, kā arī juristu vērtējumu par tiem. Kamēr nebūs juristu atzinumu, jautājums valdības dienas kārtībā netiks iekļauts. To arī otrdien valdība neizdarīja.

Kučinskis uzskata, ka Ušakovs nevarēja nezināt par notiekošo, jo “tas būtu visnotaļ liels absurds, ja vadītājam nebūtu nekādas nojausmas, kas notiek”. “Neapšaubāmi, tas, kas noticis Rīgas domē, ir klajš spļāviens sabiedrības acīs. Es esmu pārliecināts, ka vainīgie tiks sodīti visnotaļ bargi,” teica Kučinskis.

Tikmēr Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (V) Rīta Panorāmā teica, ka likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu ir vienīgais reālais risinājums, kā apturēt korupcijas sērgu galvaspilsētas vadībā.

Viņš atzina – lai arī domes opozīcija ir sagatavojusi demisijas pieprasījumu Rīgas mēram un tas jau iekļauts rītdienas, 19. decembra, sēdes darba kārtībā, ir cerība, ka problēmu ar korupciju galvaspilsētas vadībā otrdien risinās valdība, atbalstot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto, pēc Nacionālās apvienības kongresā pieņemtā rosinājuma sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

“Korupcijas sērga ir pārņēmusi Rīgas domi, un vienīgais veids, kā to mainīt, ir ārkārtas vēlēšanas, pretējā gadījumā vēl divarpus gadus – līdz nākamajām vēlēšanām – rīdziniekiem būs vienkārši jānoskatās,” teica Ķirsis.

Viņaprāt, Andra Amerika (GKR) atkāpšanās no Rīgas vicemēra amata neko nemainīs, jo viņš paliek galvaspilsētas domē kā deputāts, turklāt arī turpina ieņemt labi atalgotu amatu Rīgas brīvostas valdē. Rīgas domes opozīcija uzskata, ka no amata būtu jāatkāpjas arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S).

Kā zināms, KNAB ierosinātajā kriminālprocesā par aizdomām par kukuļošanu trīs vērienīgos Rīgas satiksmes transporta iepirkumos tiesa apcietinājumu kā drošības līdzekli piemēroja sešiem cilvēkiem, bet atlūgumus iesniedza visi pieci uzņēmuma valdes locekļi. Pirmdien no amata atkāpās Rīgas vicemērs Ameriks.

Komentāri (7)

ak 19.12.2018. 10.38

Prezidents un premjers saka: “Miķeli, tev vajadzētu atkāpties.” Miķelis saka: “Nenāk prātā! sākumā pierādiet, ka esmu kamielis.” Tad premjers un prezidents saka: “Mēs skaidri zinām kā izskatās kamielis, kā dzīvo un strādā kamielis un pie tam kā uzvedas kamielis, būdams noderīgs cilvēkiem. Mums ir aizdomas, ka tu, Miķeli, nē esi tāds kamielis. Jo redzi, visi citi kamieļi dārgumus, kurus tiem uzticēts pārnest pāri tuksnesim, neuzskata par savējiem, un tie dārgumu, kas tiem nepieder, saiņotāji un pavadoņi nav citu kamieļu kalpotāji, tikai vienīgi tavējie.” Vēl prezidents un premjers saka: “Tev nu gan, Miķeli, jo tu nē esi normāls kamielis, uz aizdomu pamata būtu jāatkāpjas. Vismaz lai kaut cik līdzinātos citiem normāliem kamieļiem, kuri noteikti tā būtu darījuši.”

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 18.12.2018. 13.16

Labās ziņas turpinās! Ziemassvētki nudien ir īsts brīnumu laiks. / KNAB 10 000 eiro kukuļošanas lietā aizturējis bijušo Daugavpils mēru Eigimu https://jauns.lv/raksts/zinas/310082-knab-10-000-eiro-kukulosanas-lieta-aizturejis-bijuso-daugavpils-meru-eigimu

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 18.12.2018. 12.43

Viņaprāt, Andra Amerika (GKR) atkāpšanās no Rīgas vicemēra amata neko nemainīs, jo viņš paliek galvaspilsētas domē kā deputāts, turklāt arī turpina ieņemt labi atalgotu amatu Rīgas brīvostas valdē. / Lielais jautājums ir – ko par korupcijas skandālu pašlaik domā SC/GKR vēlētāji un vai ārkārtas vēlēšanas ko mainīs.

+1
-1
Atbildēt

2

    Vahamurka > letonijs 18.12.2018. 16.11

    Jā,vēl jautājums,ko domā tie sprukstiņi,kuri labprāt gribēja redzēt Saskaņu koalīcijā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 18.12.2018. 16.58

    Tieši tāpēc, ka tie izdzimteņi zvēriski nīst latviešu tautu un valsti, viņi gribēja SC koaļicijā. Vai domā, ka patriotisku jūtu vadīts kāds novēlēja par Jauno Komparķiju?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Krotow > letonijs 18.12.2018. 21.59

    SC/GKR vēlētāji ir satraukti. Pirmie par to, ka labusi un nacisti atkal aiztiek “mūsējos”. Otri, ka var gadīties sagaidīt KNAB un VP vizīti ar sekojošu dzīves vietas maiņu uz telpu ar rūtainu saulīti. Pārējais viņus maz uztrauc.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Krotow 19.12.2018. 11.15

    Par VP satraukuma nav, jo 27 gadu laika tās vadība ir pilnībā nokomplektēta no sugasbrāļiem un ja kas, tā ir drošā Solncevas brigāžu uzraudzībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu