Infografika: Ukrainas prezidents aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru • IR.lv

Infografika: Ukrainas prezidents aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru

6
Ukrainas flotes datorekrānā redzams, kā Krievijas robežsardzes kuģis "Don" (pa labi) mēģina apturēt Ukrainas buksierkuģi, jo trīs Ukrainas militārie kuteri 25. novembrī mēģina izbraukt cauri Kerčas šaurumam uz Mariupoles ostu. Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien publicētā intervijā aicināja NATO valstis, tai skaitā Vāciju, nosūtīt karakuģus uz Azovas jūru, lai atbalstītu Ukrainu tās konfliktā ar Krieviju, ziņo LETA/AFP.

“Vācija ir viens no mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem, un mēs ceram, ka valstis NATO sastāvā tagad ir gatavas pārvietot karaflotes kuģus uz Azovas jūru, lai atbalstītu Ukrainu un sniegtu drošību,” Porošenko paziņoja Vācijas laikrakstam “Bild”.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien uzstāja, ka Krievijas spēki rīkojušies pareizi, pagājušajā nedēļas nogalē sagrābjot trīs Ukrainas jūras spēku kuģus.

Porošenko tomēr paziņoja, ka Putins “grib ne mazāk kā okupēt [Azovas] jūru. Vienīgā valoda, ko viņš saprot, ir Rietumu pasaules vienotība”. “Mēs nevaram pieņemt šo agresīvo Krievijas politiku. Vispirms bija Krima, tad Austrumukraina, tagad viņš grib Azovas jūru.”

“Arī Vācijai ir jāpajautā sev: ko Putins darīs nākamreiz, ja mēs viņu neapturēsim?” Porošenko piebilda pirms ceturtdien paredzētās Ukrainas premjerministra Volodimira Groismana vizītes Berlīnē.

Vācijas kanclere Angela Merkele pieprasījusi brīvu piekļuvi Azovas jūrai un Ukrainas ostas pilsētai Mariupolei. Merkele paziņoja, ka G20 samitā Argentīnā plāno runāt par šo jautājumu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, piebilstot, ka konflikta risinājumu iespējams panākt tikai sarunās. “Militāra risinājuma nav,” atklājot Vācijas un Ukrainas ekonomikas forumu, sacīja Merkele.

Krievijas robežapsardzes kuģis svētdien taranēja Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas.

Kad Ukrainas kuģi pēc incidenta devās atpakaļ uz Odesu, Krievijas robežsardzes kuģis arī atklāja uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrāba Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Berdjanskas osta Ukrainas austrumos kopš ceturtdienas ir bloķēta, tāpat kā Mariupole. To izdarīja Krievijas militārie spēki. Foto: AP/Scanpix

Pavisam uz trim Ukrainas kuģiem – “Jani Kapu”, “Berdjanska” un “Ņikopole” – atradās 24 ukraiņu jūrnieki. Krievija visus 24 jūrniekus apcietināja uz diviem mēnešiem un ceturtdien nosūtīja uz Maskavu.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien pieprasīja, lai Krievija atbrīvotu Ukrainas kuģus un jūrniekus, un brīdināja Maskavu, ka “tās darbībām ir sekas”.

Porošenko intervijā “Bild” sacīja, ka Vācijas “kanclere [Angela] Merkele ir liels Ukrainas draugs”. “2015.gadā viņa jau izglāba mūsu valsti ar savām sarunām Minskā, un mēs ceram, ka viņa atkal mūs spēcīgi atbalstīs kopā ar citiem mūsu sabiedrotajiem.” “Putins grib atjaunot veco Krievijas impēriju. Krimu, Donbasu, viņš grib visu valsti,” piebilda Ukrainas prezidents. “Viņš uzskata sevi par Krievijas imperatoru, viņa impērija nevar funkcionēt bez Ukrainas, viņš mūs uzskata par koloniju,” teica Porošenko.

Komentāri (6)

Jānis Lakijs 30.11.2018. 10.31

…mēģina apturēt Ukrainas buksierkuģi…
—–
Kas ir “buksierkuģis”?
Varbūt tas pats “velkonis”?

+2
0
Atbildēt

0

andrejs 30.11.2018. 11.10

Ukrainas prezidents aicina NATO nosūtīt kuģus uz Azovas jūru
—————-
Un, visticamaak, saņems lielu sociķes Merķeles pigu.

+1
0
Atbildēt

1

    Jānis Lakijs > andrejs 30.11.2018. 11.32

    Jau saņēma pigu. Ne tikai no Merkeles, bet arī no Makrona.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Jānis Lakijs 30.11.2018. 23.05

    Makarons neatšķiras no sava patrona, Pirmā Francijas Pederastu prezidenta, Olanda, kurš pēc krievu sarīkotā terora akta Parīzē, aiznesās pie Putina izteikt savu sunisko padevību. Politiķi, kurus neinteresē sievietes, nekad nebūs īsti līderi. Līderim vienmēr raksturīgs augsts testosterona līmenis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu