Pārbīde Vašingtonā • IR.lv

Pārbīde Vašingtonā

Aivars Ozoliņš

Kongresa vēlēšanu iznākums sola vēl aktīvāku Trampa darījumu izmeklēšanu

Vidustermiņa vēlēšanas ASV pirms pusotras nedēļas nebija par ārpolitiku, tomēr tām bija pievērsta gandrīz tikpat liela pasaules uzmanība kā ASV prezidenta vēlēšanām. Amerikā notikušajai varas līdzsvara korekcijai — vienpartijas varas izbeigšanai — var būt nopietns iespaids uz politiskām norisēm pasaulē.

Prezidents Donalds Tramps bija raksturojis šīs vēlēšanas kā referendumu par viņa prezidentūru. Un pēc tām paziņoja, ka tās bijušas «milzīgs panākums». Piekrist šādam vērtējumam nebūtu viegli pat paviršam vērotājam. Republikāņi gan būs palielinājuši savu pārsvaru Senātā par divām vai trim vietām, taču ir zaudējuši Kongresu, kur demokrāti pieaudzējuši klāt apmēram 30 vietas. (Galīgos vēlēšanu rezultātus dažos štatos vēl precizē, taču kopējo ainu tie nemainīs.)

Ja uzskatām šīs vēlēšanas tiešām par tautas nobalsošanu, tās iznākums nav par labu Trampam. Kongresa vēlēšanās demokrātu kandidātus atbalstīja 53 miljoni vēlētāju, bet republikāņu kandidātus — 48 miljoni. Senāta vēlēšanās par demokrātu kandidātiem balsoja gandrīz 48 miljoni, par republikāņiem — tikai mazliet vairāk nekā 34 miljoni. (ASV likumdevēja augšpalātā katram štatam neatkarīgi no iedzīvotāju skaita ir divi pārstāvji, tāpēc republikāņiem, kuriem liels atbalsts mazākos štatos, ir mazliet vairāk vietu Senātā.) Pat tikai šie skaitļi rāda, ka Tramps paša par referendumu dēvētajā balsojumā ir zaudējis. Tas diezin vai ir panākums prezidentam, kurš gatavojas pēc diviem gadiem iegūt vēlētāju atbalstu vēl vienam termiņam Baltajā namā.

Taču tās bija Kongresa vēlēšanas, nevis referendums. Demokrātiem nav iemesla sajūsmas eiforijai — cerētais «zilais vilnis» nav noticis. Tomēr likumdevēja apakšpalātas nonākšana viņu kontrolē ir būtiska spēku samēra maiņa Vašingtonā. Bez Kongresa atbalsta nevar pieņemt nevienu Baltā nama likumdošanas iniciatīvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu