Atpūtai vai spiegošanai? • IR.lv

Atpūtai vai spiegošanai?

Sekiluoto sala, kuru nopircis krievu biznesmenis Pāvels Meļņikovs. Uz mazās salas jau uzbūvētas vairākas jaunas ēkas, helikopteru nolaišanās laukums un deviņas kuteru piestātnes. Foto — The New York Times
Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Vērienīgs policijas un armijas reids nelielā salu arhipelāgā pie Turku kļuvis par pamatu dažādām sazvērestības teorijām Somijā — varbūt tūrisma biznesa aizsegā tur patiesībā cenšas ieperināties krievu spiegi?

Pensionārs Leo Gastgivārs, kas savas vecumdienas nolēmis pavadīt uz nelielas saliņas arhipelāgā pie Somijas rietumu krasta, kādā septembra rītā pamodās un, kā parasti, halātā vispirms devās uz mazmājiņu. Liels bija vīrieša pārsteigums, gandrīz pie pašām savas mājas durvīm ieraugot divas melnas ātrlaivas, kurās bija sasēduši somu specvienības policisti maskēšanās tērpos. Pēc mulsas apmainīšanās ar labrītu, Gastgivārs iegāja atpakaļ mājoklī un paņēma binokli, lai sekotu tam, kā specvienība pēkšņi aiztraucas uz blakus esošo salu. Pensionārs zināja, ka tās īpašnieks ir kāds mīklains krievu biznesmenis, taču savu kaimiņu viņš nekad nebija saticis.

«Es pie sevis nodomāju: oho, tas viss izskatās diezgan neparasti!» atceras Gastgivārs. «To vietu neviens cits nekad neapmeklē.»

Minētā vieta ir Sekiluoto sala, kas pieder Pāvelam Meļņikovam, 54 gadus vecam krievam no Sanktpēterburgas. Pa visu salu ir izvietotas novērošanas kameras, kustību sensori un brīdinošas zīmes ar draudīga vīrieša siluetu melnā maskā — šis ir privāts īpašums! Uz salas izbūvētas arī deviņas kuteru piestātnes, helikopteru nolaišanās laukums, ar maskēšanās tīklu pārvilkts peldbaseins un prāvs skaits namiņu, kuru pietiktu nelielas armijas izmitināšanai. Uz katra namiņa uzmontēts satelīta šķīvis.

Gan šī 22. septembra rītā notikusī operācija, gan arī 16 citas vienlaikus veiktas kratīšanas tajā pašā salu arhipelāgā, kļuvušas par pamatu dažādām spekulācijām Somijā, no kurām skandalozākā ir aizdomas, ka nelielās salas patiesais īpašnieks ir Krievijas armija. Somu varas iestādes no savas puses skaidro, ka reids rīkots naudas atmazgāšanas un nodokļu nemaksāšanas izmeklēšanas ietvaros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu