Tu esi tā valsts • IR.lv

Tu esi tā valsts

Diāna, Laumiņa un Nikijs Kalni. Foto — Lauris Aizupietis
Indra Sprance

Pirms desmit gadiem Diāna un Nikijs bija starp tiem tūkstošiem, kas pameta Latviju. Viņi pārcēlās uz dzīvi Norvēģijā. Apguva valodu, veiksmīgi iedzīvojās un labi pelnīja. Tomēr ar gadiem sākuši arvien vairāk izjust vajadzību pēc piederības valstij. Savai valstij. Tāpēc viņi atgriezās un ne reizi nav nožēlojuši šo izvēli

Trekna zīlīte, vēderu grozīdama, rosās otrpus loga rūtij. «No rītiem mūs modina, kad kaut kur kaļ mājā,» stāsta Diāna, kas saimnieko nelielā guļbūvē koku ieskautā uzkalnā Madonas novada Liezēres pagastā. Māju, precīzāk — ēkas karkasu, abi ar dzīvesbiedru Nikiju iegādājušies pirms četriem gadiem, kad atgriezās Latvijā. Kopš tā laika gan daudz kas ir mainījies. Nams pamatīgi labiekārtots, Kalnu ģimenē — pieaugums.

Māte ar divarpus gadus veco meitu Laumiņu ieritinājušās uz Nikija celtā mūrīša istabas vidū, cienā ar pašu gatavotu riekstu, kakao, dateļu našķi un zāļu tēju. Garšo pēc pelašķiem. «Laumiņa šorīt kaut kādu miksli uztaisīja,» saka Diāna.

Neilgi pirms ekonomiskās krīzes — 2008. gada vasarā — Nikijs ar Diānu pameta Latviju. «Tolaik mēs nesām sevī aizvainojumu par nesakārtoto valsts pārvaldi un nepārdomāto ekonomiku,» saka Diāna. Ģimene pārcēlās uz dzīvi Norvēģijā, kur Nikijs ar māsu senāk studiju laikos bija piepelnījušies. Strādājuši vienkāršus darbus apkopšanas sfērā. Sākumā — darba devējam, bet pēc vairākiem gadiem atvēruši savu uzņēmumu. Darbs gājis no rokas, un ģimene neplānoja atgriezties. «Viss mums labi izdevās, no finansiālā viedokļa bija lieliski.» Iedzīvojušies ātri, jo Nikija māsa bija precējusies ar norvēģi, «līdz ar to mums bija iespēja būt dziļākā saiknē ar to kultūru».

Arī valoda padevusies viegli un ātri. Diāna ir filoloģe — Latvijas Universitātē studējusi somu filoloģiju, savukārt Nikijam ir maģistra grāds jurisprudencē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu