Datu centrs ar pensijām zem Damokla zobena • IR.lv

Datu centrs ar pensijām zem Damokla zobena

5
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Andris Deniņš

Priekšvēlēšanu kaislību ēnā klusi un nemanīti uz priekšu virzās Labklājības ministrijas (LM) iecere par IT infrastruktūras centralizācijas un mākoņskaitļošanas risinājumu izveidi jeb, vienkāršā valodā runājot, – iecere mainīt programmatūru pensiju datu uzskaites serveriem.

Dīvaini – lai gan pašreizējā LM datu centra IT sistēma tika izveidota tikai pirms pāris gadiem, LM pārstāvji patlaban uzskata, ka to neesot iespējams uzlabot. Tā vietā esot jāiegādājas jauna. No nulles. Tāpēc tagad LM ir aizņemta ar to, kā organizēt dokumentu plūsmu, lai jau tuvākajā laikā varētu iepirkt vienu konkrētu izvēlēto tehnoloģiju. Tā būs pamats visām turpmākajām darbībām.

Tajā pašā laikā, kamēr galvenā uzmanība pievērsta jauniegādājamās tehnoloģijas izvēlei, otrā plānā palicis jautājums par datu pēctecības nodrošināšanu jeb, citiem vārdiem sakot, cik reāli izmaksās datu par visu Latvijas iedzīvotāju darba stāžu, pensiju kapitālu, aprēķināto pensiju un reāli izmaksājamām summām pārcelšana uz jauno sistēmu un kā fiksēt no IT speciālistiem un programmatūru izstrādātājiem pieprasāmās garantijas, lai datu pārcelšanas laikā visas pensiju aprēķinu nianses saglabātos nemainīgas.

Lieki teikt, ka IT speciālisti to var izdarīt, ja vien LM uzskatīs, ka tas ir jāprasa, paredzot gan saistību punktu līgumā, gan finansējumu darbību izpildei. Diemžēl patlaban nekas par šādu pieeju neliecina.

Vai tiešām LM vēlas atkārtot Veselības ministrijas paviršību e-veselības iepirkšanā un ieviešanā, bezatbildīgo pieeju pārkopējot arī pensiju jomā?

Otrs ne mazāk būtisks jautājums ir finansējuma avots. Vai tiešām tā varētu būt, ka LM vēlas būt par pirmrindnieku Eiropas Savienību fondu “apgūšanā”? Vārds “apgūšana” šoreiz apzināti tiek lietots ne pozitīvā nozīmē. Pašreizējā IT sistēma pirms dažiem gadiem tika veidota, izmantojot ES fondu finansējumu. Tagad – jauno IT sistēmu no nulles – plānots būvēt, atkal izmantojot Eiropas Savienības finansējumu. Šādi rīkojoties, naudu tiešām var “apgūt” labi, bet cik šāda pieeja ir jēdzīga? Vēl, protams, ir jautājums, vai ES pieļaus šādu rīcību un nenosodīs “veco” iepirkumu – ja reiz iepirktā sistēma jau pēc pāris gadiem tiek uzskatīta par nederīgu, un vai nesaskatīs pārkāpumus “jaunā” iepirkuma veidošanā. Un galu galā, vai tas nav LM augstāko amatpersonu atbildības jautājums?

Patlaban priekšvēlēšanu kaislības ir rimušas. Tiesa, vēl priekšā ir ne mazākas, ja ne pat lielākas amatu dalīšanas kaislības. Šobrīd grūti prognozēt, kura partija turpmāk īstenos politisko vadību LM. Vai tā paliks “Jaunā Vienotība”? Vai tā būs kāda cita partija? Tikpat svarīgs jautājums – kuras partijas pārstāvis būs premjers un kurš tieši cilvēks tas būs. Visticamāk, premjers tomēr nebūs no “Jaunās Vienotības”, ņemot vērā partijas rezultātus 13. Saeimas vēlēšanās. Principā tagad šo dīvaino projektu apturēt var tikai jaunievēlētie politiķi.

Tiesa, arī te ir viens risks. Ņemot vērā Saeimā ievēlēto partiju skaitu un procentuālo sadalījumu, tikai retais politisko procesu komentētājs nav paspējis pateikt, ka jaunās valdības veidošana būs ne ātra, ne viegla. Tas nozīmē, ka gan esošais labklājības ministrs, gan esošais premjers var sēdēt savos krēslos vēl diezgan ilgi un jauši vai nejauši neredzēt ap pensiju datu serveriem notiekošās kustības.

Tāpēc noslēgumā gribētu aicināt visas Saeimā ievēlētās jaunās partijas, īpaši tās kareivīgās, kuras pirms vēlēšanām solīja izmaiņas sistēmiskās lietās, pievērst notiekošajam Labklājības ministrijā uzmanību, un nepieļaut, ka notiek jauna afēra IT jomā, par kuras ķīlniekiem var kļūt visa sabiedrība.

 

Autors ir LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesors

Komentāri (5)

Sskaisle 16.10.2018. 12.14

Lūk, lasu, ka jauna Latvijas enciklopēdija iznāk. Kā es saprotu – no dažādiem avotiem- tad -tā ir absolūta pirmizrāde, jo iepriekšējo enciklopēdiju datu bāze, vienkārši tika nozagta – vai pazaudēta , gluži,kā savulaik LNMM gleznas neviens nesargāja, tā arī šo mantojumu – dažādu enciklopēdiju datu bāzes, netika saudzētas un tās būs vai nu jāpērk par bargu naudu, vai jātaisa pilnīgi no jauna –

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 16.10.2018. 11.57

Vai tiešām LM vēlas atkārtot Veselības ministrijas paviršību e-veselības iepirkšanā un ieviešanā, bezatbildīgo pieeju pārkopējot arī pensiju jomā?

Kā neizdevušās Latvijas valsts pilsone, es varu šo raksta autora – laikam profesors, jautājumu atbildēt.

Jā – LM birokrāti, ar ministru Reiru priekšgalā vēlas pelnīt papildus naudu jaunus valsts pasūtījumus e – pakalpojumu jomā nodrošinot konkrētām firmām un konkrētiem cilvēkiem. Ja Reirs un vēl kādi ierēdni zaudēs amatus, būs vismaz labas darba vietas. Vai tad Veselības ministrijas naudas šķērdēšanā kāds valsts ierēdnis ir atbildējis ar amatu, ar tiesu darbiem, ar sodu?

Vai par Eiropas naudas šķērdēšanu ( tikko lasiju par autobusu pieturu 100 000 eur budžeta apmērā!!!) ir kaut jel kāda atbildība?

Damokla zobenam – tiesiskai atbildībai – būtu jābūt asam un draudīgam , bet tas ir truls un sarūsējis.

Kas attiecas uz datu plūsmu – arī šajā jautājumā šīs neizdevušās valsts ierēdņi paši vēl ir tikai tik daudz zinoši, ka jāsoda un stingri un bargi būs visi citi, tikai ne paši

Tā kā tā lūk, braši un lustīgi skanot Bēthovena odai Priekam – latvijas valsts varas elite ar Eiropas Savienības naudu svaidās kā karaļi ar sīknaudu nabagiem

Un kāpēc nē, kāpēc? Atbildiba taču nekāda, toties ieguvums pašiem ?!
Pajautājiet vel, profesora kungs – atbildēšu

+3
0
Atbildēt

0

J.šveiks 16.10.2018. 16.48

turēšos pie Tevis teiktā ( nesen rakstīji lai turos pie Tevis) , tā ir kaila patiesība ko raksti, atbildības nekādas , var izmētāt miljonus savu draugu un radu kantoros , piemērs ar tām valsts kompenzējamām zālēm , neviens i pakaļ nedziedās , kur nu tādus sīkumus kā neizdevušos E iepirkumus , vienīgi kļaviņš par bencīna zagšanu norāvies spaidu darbus un 10 000 eu sodu , kas gan ir utaina vienība , pret to ko šis putns ierāvis Rīgas domē par klerku strādādams , atvēris bodes 2 Rīgā pa vienai Valmierā un Liepājā , pēdejo no seska nopircis par pasakainu zummu, nesen gan parādījās ziņa par augstas policijas amatpersonu , kura banditiem līdzējusi apzagt valsti par miljoniem , bet vai sods būs adekvāts , to tikai pēc gadiem redzēsim. Kā mūsu valsts ļaujas tā apzagties , par to paties jābrīnās , ar ko nodarbojas knabji , kalmeijeri tas poļu laukstrādnieces dēls un pārējie generāļi , nav saprotams , varbūt to nesaprotu tuikai es?

+3
-1
Atbildēt

1

    J.šveiks > J.šveiks 16.10.2018. 16.49

    tā bija atbilde Jums Dusma!

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.šveiks 16.10.2018. 17.36

    jāpiekrīt, nav variantu – bezatbildība ir visaptveroša –
    Klau – tu turies gan pie manis, tikai es šodien dikti nevaļīga varbūt vakarā , kad paliks tumšs , tad

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu