VIDEO: Nenospļaujies par valsti, ej vēlēt! • IR.lv

VIDEO: Nenospļaujies par valsti, ej vēlēt!

Foto: Evija Trifanova, LETA

Sabiedrībā pazīstami cilvēki video uzrunās skaidro un aicina, kāpēc ir svarīgi piedalīties un balsot 13. Saeimas vēlēšanās.

Galvenais vērtēšanas kritērijs vēlēšanās ir veselais saprāts, saka dzejniece un izdevēja Inese Zandere. Viņa atgādina, ka Latvija nav izolētā stāvoklī pasaulē, Latvija ir Eiropas daļa.

“Tādai valstij kā Latvija, kura ir tik kompakta un tik daudz jau piedzīvojusi vēstures gaitā, vajadzētu spēt noturēt skaidrību. Tāpēc man ir ļoti svarīgi, lai šajās vēlēšanās par spīti cilvēku slinkumam, neuzvarētu ne populisti, ne uz Austrumiem orientētas partijas, bet uzvarētu tie, kas tiecas pēc intelekta Saeimā, pēc cilvēkiem ar prasmi vadīt valsti, un nevis kaut kādu valsti, bet tieši neatkarīgu demokrātisku valsti, tādu valsti, par kuru nebūtu jākaunās mūsu bērniem,” saka Zandere.

Viņa atgādina, ka ir pēdējais brīdis pateikt, ka vai nu “mēs turamies pie neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas un ejam vēlēt, vai nu mēs nospļaujamies un ļaujam, lai ar Latviju notiek, kas notikdams, un neejam vēlēt”.

Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns teic, ka Latvijas neatkarības gados panāktais kremt valsts ienaidniekiem ārpus Latvijas un nedraugiem iekšpusē, kas maskējas aiz tautas saskaņas melīgiem lozungiem. Viņu uzticamie sabiedrotie ir mūsu pašu kangari, puskoka lēcēji, mutesbajāri un Kremlim noderīgie idioti. Šajās vēlēšanās viņu ir saradies vēl vairāk nekā iepriekš, saka Īvāns un aicina doties uz Saeimas vēlēšanām.

“Es nebalsošu par tādiem cilvēkiem, kuri nevēl Latvijai labu un negrib, ka mēs runājam latviešu valodā,” saka disidente Lidija Doroņina-Lasmane.

Viņa tiem, kuri negrib doties pie vēlēšanu urnām, teic, ka nekas labāks nebūs, ja paliks mājās un turpinās pukstēt. Ir jāiet, jābalso un jādara.

Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits aicina ikkatru piedalīties vēlēšanās. Viņš nosauc četrus punktus, kāpēc ir jāiet balsot Saeimas vēlēšanās:

pirmais – aiziet un nobalsot, jo tas ir katra Latvijas pilsoņa pienākums. Dažās valstīs tas ir pat obligāts pienākums;

otrais – izvēlēties Latvijas ģeopolitisko orientāciju; latviešu nācija ir izvēlējusies Rietumu orientāciju;

trešais – nebūtu vēlams balsot par tiem, kuri piedāvā populistiskus, muļķīgus risinājumus, kuri nav pieņemami komplicētām problēmām;

ceturtais – izvēlēties no kandidātu saraksta tos, kuri, jūsuprāt, ir labākie, svītrot tos, kuri ir sliktākie.

A/s “RB Rail” bijusī izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa teic, ka katra balss vēlēšanās ir svarīga. Viņai nozīmīgi ir saglabāt Latviju kā Eiropas daļu, kā Rietumu pasaules daļu. Rubesa aicina austrumus gan garīgi, gan fiziski “nolikt aiz sevīm”, lai gan tie vienmēr te būs jūtami. Vēlētājiem, viņasprāt, izdarot izvēli jāskatās, lai balsotu par tiesisku valsti, brīvu no korupcijas, ar tiesām, kas strādā, un veselības aprūpi, kas ir ticama gan jauniem, gan veciem.

LTV žurnālists Mārtiņš Ķibilds saka, ka noteikti nebalsos par populistiem, jo viņi saduļķo ūdeni, kas mums visiem jādzer, un tas, ko viņi izdara, bieži vien ir pretējs tam, ko viņi sola. “Tas kaitē Latvijai un nāk par labu krieviem,” saka Ķibilds.

Viņš atgādina, ka populists Ainārs Šlesers piecas reizes mainīja savai partijai nosaukumu, lai izpatiktu tautai, arī par kristieti sevi sauca, bet Rīgas domē pīrāgu kristīgi sadalīja ar Kremļa partneriem. Ķibilds brīdina, ka populisti visi agri vai vēlu nogrimst paši savās duļķēs un viņu vietā uzpeld citi.

Ķibilds brīdina, ka šoreiz populisti ir vēl bīstamāki, jo nemaz neslēpj, ka taisīs valdību ar Krievijas draugiem.

Pirmpublicēts portālā TVnet.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu