Ričards Umbraško, Vele2018.info izveidotājs • IR.lv

Ričards Umbraško, Vele2018.info izveidotājs

Vidusskolēns Ričards Umbraško ir viens no tūkstošiem skolēnu, kurš, ja ne šajās, tad nākamajās vēlēšanās ies pie balsošanas urnas. Viņš uzskata, ka jauniešiem obligāti būtu jāmāca politiskā pratība. Foto no personīgā arhīva
Gunita Nagle

Sekojot līdzi pirmsvēlēšanu diskusijām, nevar neievērot kādu fenomenu — abpusējs interešu trūkums starp politiskajām partijām un jauniešiem. Uz to vēstulē no ASV norāda Ričards Umbraško (15), kurš šajā mācību gadā Rīgas 1. Valsts ģimnāziju nomainījis pret vidusskolu ASV Nebraskas štatā. Pārliecinieties paši — ne partiju programmās ir kāds vēstījums cilvēkiem, kuri drīz kļūs par vēlētājiem vai par tādiem kļuvuši nesen, ne arī jaunieši raujas iesaistīties sarunās par vēlēšanām. «Liels skaits balsstiesīgo jauniešu uzskata, ka viņu balsij nav nozīmes un tāpēc nav jēgas balsot,» secinājis Ričards. Lai to mainītu, viņš vienaudžiem izveidojis platformu Vele2018.info, kuras uzdevums ir vairot politisko pratību.

«Pagaidām mans lielākais projekts,» vēstulē raksta Ričards.

Viņš izlēma, ka ir nepieciešama interneta vietne, kur saprotamā valodā būtu izklāstīts viss par Saeimas vēlēšanām, partijām un dažādiem jēdzieniem, kas tiek lietoti politiskās diskusijās. Vele2018.info līdzās pamatinformācijai par desmit lielākajām politiskajām partijām, kas kandidē 13. Saeimas vēlēšanās, ir arī vārdnīca un politiskās pārliecības testi. Vietnei pagaidām ir tikai daži desmiti apmeklētāju dienā, tomēr Ričards paredz, ka apmeklējums augs. Viņš grib platformu attīstīt kā vietni, kur jaunieši raksta un diskutē par aktualitātēm politikā. Ričards saskata plašas iespējas uzlabot politisko izglītošanu Latvijā.

«Mana vīzija par to, kā tam vajadzētu norisināties, ir šāda: skolotājiem (pārsvarā vēstures un politikas) būtu jāiesaista skolēni diskusijās par aktuālo politikā. Tā tas notiek ASV vidusskolās. Dzīvojot ASV,  kā vienu no priekšmetiem esmu izvēlējies politiku, un katras stundas sākumā skolotājs apmēram 10—15 minūtes velta aktuālo politikas jautājumu apspriešanai, iesaistot diskusijā skolēnus,» stāsta Ričards.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu