Lai atrastu adatu, vispirms sakrāva siena kaudzi • IR.lv

Lai atrastu adatu, vispirms sakrāva siena kaudzi

Aleksandrs Petrovs pēc ielidošanas Getvikas lidostā 2. martā. Foto — Skotlendjards/AP/LETA
Elena Berija, © The New York Times News Service

Divus krievu aģentus, kurus tagad apsūdz par bijušā spiega Sergeja Skripaļa indēšanas mēģinājumu Lielbritānijā, atšifrēt palīdzēja cilvēki ar unikālu redzes atmiņu — viņus sauc par «superatpazinējiem»

Šā gada martā, kad britu detektīvi sāka bijušā krievu spiega Sergeja Skripaļa indēšanas izmeklēšanu, viņu rīcībā bija maz pierādījumu, izņemot ievērojamu apjomu novērošanas kameru ierakstu. Salīkuši pie datoru ekrāniem, viņi ķērās pie nogurdinoša uzdevuma — pētīt videoierakstus, tādā veidā cenšoties pamanīt slepkavas.

Lielbritānija ir viena no visintensīvāk uzraudzītajām zemēm pasaulē — tiek lēsts, ka valstī uz katriem 11 iedzīvotājiem ir vismaz viena novērošanas kamera. Daudzas no tām ir saslēgtas vienotā sistēmā ar modernu tehnoloģiju, kas palīdz vizuāli identificēt agrāk tiesātus likumpārkāpējus. Kameru modrās acis spēj pamanīt gan datubāzē reģistrētus tetovējumus, gan arī tādus sīkumus kā, piemēram, gredzenu uz rokas mazā pirkstiņa. Tomēr īpaša loma šajā visā ir dabas apdāvinātiem cilvēkiem, kurus dēvē par «superatpazinējiem».

Pagājušajā trešdienā, 5. septembrī, britu varas iestādes paziņoja, ka masīvā izmeklēšanas operācija ir devusi rezultātus: diviem krievu izlūkdienesta virsniekiem ir izvirzīta apsūdzība par slepkavības mēģinājumu. Nākot klajā ar šīm apsūdzībām, izmeklētāji vienlaikus publiskoja arī drošības kameru ierakstu ekrānuzņēmumus, kur abu vīriešu gaitas fiksētas no brīža, kad viņi ar Aeroflot lidmašīnu ieradās Londonā, līdz pat viņu izlidošanai atpakaļ uz dzimteni divas dienas vēlāk. Tika publicēts arī attēls ar viltotu smaržu pudelīti, kurā uz uzbrukuma vietu Solsberijas pilsētiņā tika atvesta nervu inde Novičok.

«Šajā valstī noslēpties ir gandrīz neiespējami. Gandrīz neiespējami,» uzsver Džons Beiliss, kas līdz aiziešanai pensijā 2010. gadā strādāja Lielbritānijas elektroniskajā izlūkdienestā, kas formāli tiek dēvēts par Valdības komunikāciju biroju. «Tagad biroja rīcībā ir vēl modernāka programmatūra, kura spēj identificēt personas pēc gaitas, pat pēc rokaspulksteņa.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu