Latvijā neplāno skolās aizliegt lietot mobilos tālruņus • IR.lv

Latvijā neplāno skolās aizliegt lietot mobilos tālruņus

1
Ilustrācija — Shutterstock

No septembra Francijas pamatskolās aizliegts lietot mobilos telefonus. Latvijā šāds lēmums nav dienaskārtībā, un skolu direktori paši meklē ceļus, kā panākt, lai skolēni viedierīces lietotu gudri un atbildīgi, šonedēļ vēstīts žurnāla Ir rakstā ‘’Tālruņus seifā!’’.

Francijas jaunais likums palīdzēs regulēt, kā noteikti aizliegumi: vai telefons glabājams slēdzamos skapīšos vai jāatstāj mājās. Pētījumu kompānijas eMarketer dati liecina, ka Francijā viedtālruņus visvairāk lieto bērni vecumā no 12 līdz 17 gadiem — aptuveni 86% jauniešu. Jaunais likums pilnībā aizliedz tālruņus paturēt pie sevis gan stundās, gan starpbrīžos. Norma attiecas uz pamatskolām jeb bērniem līdz 15 gadu vecumam. Savukārt uz vidusskolām jeb licejiem aizliegums neattiecas, taču tās var adaptēt likumu pēc saviem ieskatiem.

Jaunā likuma ieviešanas pamatojums ir dati par jauniešu atkarību no dažādu veidu ekrāniem — planšetēm, viedtālruņiem. Kā rāda citu valstu pieredze: šāds aizliegums paaugstina koncentrēšanās spējas, tātad — sasniegumus mācībās. To apliecina London School of Economics 2015.gada pētījums četrās pilsētās Lielbritānijā, — skolās, kurās bija telefonu liegums, skolēni uzrādīja par 6% labākus rezultātus nekā tajās, kurās tie atļauti.

Izglītības ministrs Kārlis Šadursksis stāsta, ka Latvijā šāda regulējuma tuvākajā laikā nebūs, jo visu viedierīču apriti un lietojumu nosaka skolas iekšējās kārtības noteikumi. Par to vienojas skola ar vecāku padomi. Datus par to, cik skolu Latvijā ir noteikušas jebkādu tālruņu izmantošanas liegumu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neapkopo.

Zināms, ka to pirms astoņiem gadiem izdarīja Jūrmalas Alternatīvajā skolā, nosakot, ka telefonam izslēgtam jāatrodas somā, kabatā vai citur, kur tas nav redzams. Ja aizliegumu neievēro – telefonu ieliek seifā un atkārtota pārkāpuma gadījumā atdod tikai vecākiem. Aizputes vidusskolā telefoni «nedarbojas» kopš 2017.gada janvāra. Līdzīga prakse kopš 2016. gada ir Vecpiebalgas novada pamatskolā.

Ja Latvijā gribētu ieviest tādu likumu kā Francijā, iniciatīvai būtu jānāk no kādas sabiedriskas organizācijas, no Saeimas vai ministrijas. Līdz šim tādas nav bijis un tuvākajā laikā, visdrīzāk nebūs, jo Ir aptaujātie nozares pārstāvji telefonu uzskata par moderno tehnoloģiju, ko var izmantot mācībās.

Vairāk lasiet šonedēļ žurnālā Ir.

Komentāri (1)

tonijs 24.08.2018. 09.19

jo Ir aptaujātie nozares pārstāvji telefonu uzskata par moderno tehnoloģiju, ko var izmantot mācībās.
……..
Nu ja, jo telefonā ir kalkulators, ar ko var rēķināt. Nez, kontroldarbu laikā vajadzētu vai nevajadzētu atļaut lietot telefonus informācijas meklēšanai? Kaut kādai zināšanu pamatbāzei tomēr vajadzētu būt galvā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu