Dzērveņu monopols • IR.lv

Dzērveņu monopols

Jānis Bierands, zemnieku saimniecības Strēlnieki saimnieks. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leščinska

Zemnieku saimniecība Strēlnieki viena no pirmajām Latvijā sāka audzēt lielogu dzērvenes un augstkrūmu mellenes. Augsne pie mums ir piemērota tam, lai dzērveņu audzēšanā izkonkurētu jebkuru citu Eiropas valsti

Prāvie melleņu krūmi, kas izstiepušies gandrīz cilvēka augumā, lielākoties aplasīti. Vēl ražo vēlās šķirnes, bet sezona tuvojas beigām. Savukārt dzērveņu lauks savu kārtu tikai gaida — ogulājus, kas kā blīvs paklājs stīgo pāri laukam, nolasīs rudenī. Tagad ir vairāk laika sarunām nekā karstākajā ogu laikā, uzrunāts intervijai, saka Strēlnieku saimnieks Jānis Bierands. Savulaik strādājis Zemkopības ministrijā un vadījis Bulduru Dārzkopības tehnikuma saimniecību, kopš neatkarības atjaunošanas viņš ir savas zemnieku saimniecības īpašnieks.

Šīs vasaras lielais karstums viņa ražai nav kaitējis. Mellenēm siltums patīk. Iespējamais ražas samazinājums drīzāk saistīts ar iepriekšējo vasaru. Aukstajā laikā krūmiem neaizmetās tik daudz ziedu. Tomēr saimniecība ir labi aprīkota — speciāli izveidotā laistīšanas sistēma ļauj nodrošināt ogu audzēšanai atbilstošu temperatūru gan aukstā, gan karstā laikā. «90. gadu sākumā entuziasms bija liels,» par laiku, kad, privatizējot savulaik tehnikumam piederējušo zemi, tapa viņa saimniecība Babītes pagastā, stāsta Jānis.

Kukurūza, traktors un ogas

Sākumā Strēlnieki bija piemājas saimniecība bez noteiktas specializācijas. Audzēja kartupeļus, burkānus, gurķus, zemenes un citas ierastas kultūras. Taču jau 90. gadu vidū pārtrauca nodarboties ar tradicionālo lauksaimniecību.

Tirgus ekonomikas apstākļos izaudzētā cenas strauji kritās. Bet augsne bija skāba, prasīja daudz mēslojuma. Padomju laikā tā tika cītīgi kaļķota, tāpēc arī kartupeļi izauga, stāsta saimnieks. Kad kaļķis vairs tik viegli nebija pieejams, viņš meklēja ap-stākļiem piemērotākas kultūras. «Pats lasīju un interesējos, sapratu, ka skābā augsnē kartupeļi neaugs, bet dzērvenes un mellenes gan.» Tās ir kultūras, kas izveidotas Ziemeļamerikā pagājušā gadsimta pirmajā pusē. Tāpēc stādus pasūtīja no turienes. Pirmās sastādīja dzērvenes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu