Āraišu zemsvītras • IR.lv

Āraišu zemsvītras

2
Eva Staltmane un Miks Koljers. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Eva Staltmane Amatas novadā izrīko tūrismu, bet viņas vīrs Miks Koljers kopā ar britu ceļotājiem Bosvelu un Džonsonu tikko iznākušas grāmatas Iz Baltikas lappusēs apmeklē Baltiju pirms vairāk nekā 200 gadiem. Lauki var — viņi saka par vietu, kur sākotnēji devās meklēt mieru un klusumu

Eva jau atgriezusies no darba Amatas novada tūrisma attīstības nodaļā. Bet Miks savu rakstnieka dienas normu — 1000 vārdus — Āraišu lauku mājās vēl nav izpildījis. Tāpēc, kā pats britu melnā humora labākajās tradīcijās ironizē, ir īgns un dusmīgs uz visu pasauli. Debesīs savelkas negaiss. Saldējums un kafijas tase, ko baudām, vērojot mākoņu sabiezēšanu virs simtgadīga ozola, iedod nedaudz enerģijas. Īsti labi kļūst, kad kopā ar abu pamatskolas vecuma dēliem metamies dīķa veldzējošajā ūdenī.

«Viņu vietā es būtu priecīgs, izzinot itin visu apkārtnē! Bet tāpēc, ka ir internets, viņi to dara mazāk,» ieminas anglis, kas Latvijā nodzīvojis 11 gadus. «Vismaz mums ir šī vieta. Plašums, svaigs gaiss, tīrs ūdens. Latvijā, kaut arī ir ātrs internets, dzīvesstils joprojām ir tuvs dabai. Esam tik laimīgi!»

Patiesībā Miks ienīstot vārdu «dzīvesstils.» «Tas nav dzīvesstils, bet mūsu dzīve,» viņš noskalda. «Es negaidu, ka cilvēki par to diži interesēsies, bet šeit dzīvot ir sasodīti smags darbs. Mēs nesēžam visu laiku, dzerdami kafiju. -25 grādos man jālabo aka, jāskalda malka. Jābūt gatavam strādāt smagāk nekā pilsētā, salt vairāk, samirkt biežāk. Mēs nespēlējam spēlītes. Pārcelties šurp —  tas bija informācijā balstīts lēmums.»

2001. gadā Anglijā, plānojot pirmo ceļojumu uz Latviju, Miks Koljers (Mike Collier) nejauši satika tūrisma darbinieci Evu. Strādājis raidsabiedrībā BBC, vadījis avīzi Bristolē, pēdējā laikā pievērsies autožurnālistikai, viņš bija nedaudz vīlies ne tikai profesijā, bet arī Rietumu civilizācijā. Latvija viņa dzīvē ienesa svaigumu. «Ja tu gadu nodzīvotu Londonā, visai ātri saprastu klusuma vērtību. Cilvēki gatavi maksāt daudz naudas, lai dabūtu mieru,» viņš iesmejas. Atceras, kā darba braucienā Amerikā, Losandželosā, izlēmis nedaudz pastaigāt. «Pēc 20 minūtēm sapratu, ka to taču neviens nedara. Pilsēta ir būvēta tikai automobiļiem. Kas tā par civilizāciju, kas pat neapsver, ka vajadzētu normālā veidā staigāt? Visi braukā apkārt kastēs ar kondicionētājiem!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu