Centrālāfrikas Republikā nogalināti trīs Krievijas žurnālisti, kas uzņēma filmu par krievu algotņiem • IR.lv

Centrālāfrikas Republikā nogalināti trīs Krievijas žurnālisti, kas uzņēma filmu par krievu algotņiem

3
Centrālāfrikas Republikā nogalinātie Krievijas žurnālisti - Orhans Džemals (no labās), operators Kirils Radčenko un producents Aleksandrs Rastorgujevs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Centrālāfrikas Republikā (CĀR) nogalināti trīs Krievijas filmēšanas grupas dalībnieki – žurnālists Orhans Džemals, operators Kirils Radčenko un režisors Aleksandrs Rastorgujevs, atsaucoties uz avotiem organizācijā “Izmeklēšanas vadības centrs”, otrdien vēstīja Krievijas telekanāls Doždj. Viņi uzņēma dokumentālu filmu par Krievijas privātās militārās armijas Vagner darbu.

To, ka filmēšanas grupas dalībnieki nogalināti, apstiprināja ANO misija CĀR un vietējās amatpersonas. Vēlāk Krievijas pilsoņu nāvi apstiprināja arī valsts Ārlietu ministrija.

Krievijas pilsoņi apturēti kādā kontrolpunktā, sacīja avots. Viņi braukuši no galvaspilsētas Bangi uz Bomparu. Kā portālam Meduza pastāstīja “Izmeklēšanas vadības centra” galvenā redaktora vietniece Anastasija Gorškova, žurnālisti devās uz tikšanos ar cilvēku, kuram vajadzēja viņiem sniegt palīdzību nepazīstamā reģionā. Žurnālistiem līdzi bija vairāk nekā astoņi tūkstoši dolāru skaidrā naudā un dārga aparatūra. Automašīnas vadītāju žurnālistiem ieteicis tieši šis cilvēks, kuru satikt viņi devās 30. jūlija vakarā.

Sibutas pilsētas mērs aģentūras Reuters žurnālistiem pastāstīja, ka žurnālisti sagaidīti slēpnī ap pulksten 22. Viņu auto tika apšaudīts. Atšķirībā no pasažieriem, šoferis ir izdzīvojis un jau devis liecības vietējai varai. Savukārt kāds cits Sibutas ierēdnis paziņojis, ka krievus nolaupījuši “aptuveni desmit cilvēki turbānos, kuri runāja arābu valodā”. Pēc šā avota teiktā, žurnālisti tika uz vietas nogalināti. Drošības dienesti arī esot ieteikuši žurnālistiem nedoties ceļā vēlu vakarā.

“Izmeklēšanas vadības centrs” ir bijušā Krievijas naftas magnāta un Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska izveidots mediju jomas projekts. Par to, ka CĀR atrodas Vagner kaujinieki, iepriekš ziņoja Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” un Francijas radio “Europe1”.

Ziņu aģentūra AFP, atsaucoties uz avotiem CĀR drošības un reliģiskajās organizācijās, iepriekš vēstīja, ka CĀR nogalināti trīs Krievijas pilsoņi, kuriem bijušas preses kartes. Līķi atrasti 23 kilometrus no valsts vidienes pilsētas Sibutas, izmeklētājs pastāstīja AFP. Krievijas pilsoņus nezināmi cilvēki nogalinājuši uz ceļa, kur bija izvietoti šķēršļi. Līķi nogādāti ANO miera uzturētāju bāzē Sibutā.

Ar derīgajiem izrakteņiem, arī urānu, bagātā CĀR ir viena no pasaules nabadzīgākajām un nestabilākajām valstīm.

Kas bija nogalinātie?

Aleksandrs Rastorgujevs bija viens no Krievijas pazīstamākajiem dokumentālā kino režisoriem. Rastorgujevs strādāja ar dokumentālā kino projektiem Srok un Lenta.doc, uzņēma filmas par Krievijas provinču dzīvi, par Čečenijas karavīriem un Donbasa karotājiem. Viņš saņēmis virkni Krievijas un starptautisko dokumentālā kino festivālu balvas. Rastorgujeva filmas tika rādītas arī dokumentālā kino festivālā Artdocfest.

Orhans Džemals 20 gadus strādāja kā kara korespondents un pētnieciskais žurnālists. Džemals bija pazīstamā Krievijas islāma sabiedriskā darbinieka Geidara Džemala dēls. Viņš ar pētniecisko žurnālistiku nodarbojās laikrakstos Novaja gazeta un Versija, bet Newsweek Krievijas izdevumā veidoja kara reportāžas. 2008. gadā Dienvidosetijas  kara laikā Džemals bija Čečenijas bataljona Vostok sastāvā, ar kuru kopā viņš piedzīvoja kaujas Gruzijas teritorijā. Par piedzīvoto viņš sarakstīja grāmatu Piecu dienu kara hronika. Strādājot Newsweek, Džemals pabija arī Āfrikā, tai skaitā nokļuva Somālijas cietumā.

Operators Kirils Radčenko (33) ar Rastorgujevu iepazinās Čečenijas prezidenta vēlēšanu projekta laikā, kurā viņš piedalījās kā novērotājs. Kā operators darbojies arī Sīrijā.

Gribēja uzņemt filmu par krievu algotņiem

Žurnālisti uz Centrālāfrikas Republiku devās pēc tam, kad uzzināja, ka tur laiku pa laikam esot redzami krievi militārās uniformās, pastāstīja Novaja gazeta žurnālists Rodions Čepeļs. “Tas viņiem bija interesanti. Viņi bija labākie savas profesijas pārstāvji, ļoti drosmīgi puiši.”

Džemala draugs Maksims Ševčenko Krievijas TV kanālam Doždj stāstīja, ka mēģinājis atrunāt draugu doties uz Āfrikas valsti, jo neapbruņoti baltie cilvēki tur esot vienkāršs laupījums. Tomēr Džemals nepaklausīja, jo vēlējās izveidot reportāžu par privāto militāro armiju Vagner.

Filmas uzņemšanai žurnālisti gatavojās pusgadu, stāsta Džemala draudzene Nadežda Kevorkova. Viņa ir pārliecināta, ka žurnālistu slepkavība saistīta ar Vagner projektu.

Savukārt “Izmeklēšanas vadības centra” darbiniece Gorškova Doždj teikusi, ka žurnālisti Centrālāfrikas Republikā ieradās 28. jūlijā un nākamajā dienā mēģināja nokļūt militārajā bāzē, kur, pēc viņu informācijas, varēja uzturēties Vagner algotņi. Taču viņus tur neielaida.

Tikmēr franču izdevums Lignes de Defense ziņo, ka Sibutā, netālu no kuras tika sašauta žurnālistu automašīna, vajadzēja notikt Centrālāfrikas Republikas karaspēka mācībām. Tās it kā vadot Krievijas militāristi, un šajās mācībās tad arī vajadzēja piedalīties algotņiem no Vagner privātarmijas.

 

Komentāri (3)

Lāsma Kalnozola 01.08.2018. 13.05

Krievijas tipa algotņi ir faktiski vāji maskēta aktīvā dienesta karavīri, kuri realizē kremļa faktisko politiku žurnālisti noteikti bija atklājuši ko iespaidīgu. Smiekli nāk lasīt, ka Krievijas AM nezinās par savu pilsoņu – žurnālistu viesošanos. Krievijā tak tiek kontrolēts viss.

+2
0
Atbildēt

0

Z Livmane 01.08.2018. 13.18

Ko tur nesamaksāt pāris nemierniekiem, lai tie nogalinātu konkrētus cilvēkus. Neviens gailis pakaļ nenodziedāja

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 01.08.2018. 11.36

nu es pat par 10 milj tur savu galvu nebāztu –
arī šajā rakstā – ievērojiet – viena no izrakteņiem bagātākā un vienlaikus – nabadzīgākā pasaules valsts

un starp citu – IR žur nālisti – es saprotu, ka par to nav seksīgi rakstīt – bet uzrakstiet – kas pumpe naftu Gudeniekos – bļedj – miljonus tur pumpē laukā a šiem nabagiem pat ceļus nevar uztaisīt

tā kā – vieglas smiltis tiem tur Āfrikā – bet mums te sava āfrika, savi džungļi – tik lūk -bēda – žurnālisti nav – nav patiesība , nav upuri

https://www.youtube.com/watch?v=C9PIXOA7EBM&t=1692s

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu