«Redzu gaismu tuneļa galā» • IR.lv

«Redzu gaismu tuneļa galā»

4
Arvils Ašeradens. Foto — Edmunds Brencis
Indra Sprance

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) atzīst zaļās enerģijas ražotāju ietekmi valdībā, bet redz iespēju pielikt punktu OIK

Tagad daudziem tas jau piemirsies, bet vēl pērnruden ekonomikas ministrs paziņoja, ka nolēmis atstāt valdību, lai atgrieztos Saeimā un glābtu brūkošo Vienotības frakciju. Tomēr Arvils Ašeradens noliedz, ka būtu vēlējies tikt vaļā no politiski smagā OIK jautājuma risināšanas. Tieši otrādi — esot gatavs šo «čupu» līdz galam izšķipelēt arī nākamajā valdībā, ja tāds būs vēlētāju verdikts.

Jūsu ministra karjeras lielākais skandāls laikam ir OIK shēmas — valsts atbalstu «zaļajai» enerģijai blēži izmanto, lai uz patērētāju rēķina iedzīvotos. Modelis kopumā ir ļoti dārgs. Pie kāda risinājuma OIK izbeigšanai augustā varētu nonākt darba grupa, kuru jūs vadāt?
Darba grupa ir vienojusies par makroekonomisko ziņojumu un definējusi 14 instrumentus OIK samazināšanai. Tie ir diezgan sarežģīti. Protams, varam rīkoties ļoti dramatiski — noraut stopkrānu, bet tas nozīmētu valstij 300—500 miljonu eiro lielas tiesvedības.

Otra situācija, ko es redzu, — trīs gadu laikā, ja mums pietiek politiskās gribas un, tā teikt, aknas, mēs varam atteikties no OIK sistēmas. 1. augustā publiskosim pilnu rīcības plānu. Noteikti redzu gaismu tuneļa galā. Arī premjeram izskatījās, ka tas ir izdarāms. Bet nākamajai valdībai tas būs diezgan smags uzdevums.

Kāpēc tas netika izdarīts jau senāk un esam ilgi barojuši šo biznesu?
Mums vienmēr prasa — kas pie tā ir vainīgs? Eksploziju zaļās enerģijas tirgū radīja pēdējie aizejošās Godmaņa valdības lēmumi. Nākamajā periodā emitēja apmēram 1000 atļauju. Grūti pateikt, kas būtu noticis ar tautsaimniecību, ja visas šīs 1000 stacijas būtu strādājušas. Šobrīd strādā 400 un ir radījušas lielu makroekonomisko slogu — 2016. gadā mēs maksājām 260 miljonus atbalstā, vienu procentpunktu no IKP. Uzdevām jautājumu zinātniekiem, kāds tad ir optimāls atbalsta līmenis? Vairāku autoru viedokļi sakrīt — ne vairāk kā 0,3% no IKP.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu