Dubults neplīst • IR.lv

Dubults neplīst

7
Valmieras komercskolas audzēkņi Līgo svētkos. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Barba Ekmane

Iekšējās Kolonizācijas Veicināšanas biedrības žurnāla numurs, kas veltīts Kurzemes kolonizācijas jautājumiem. 1918. gads.
Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma

Kalendāra maiņas dēļ daudzviet Jāņus svinēja divreiz — arī jūlija sākumā

Presē 1. jūlijā publicēja oficiālo vācu okupācijas iestāžu vadības 17. jūnija lēmumu par zemes nodošanu un vācu zemnieku nometināšanu Kurzemē. Tas bija mēģinājums sākt jau iepriekšējos gados izstrādātā kolonizācijas plāna īstenošanu. Katram muižas īpašniekam, kuram kopējā zemes platība pārsniedza 360 hektārus, bija pakāpeniski pret atlīdzību jānodod Kurzemes zemes sabiedrībai trešā daļa savas zemes. Kā izpirkuma vērtība tika noteikta pirmskara cena 1914. gada vasarā. Reālajā tirgū zemes cenas Kurzemē gan bija augušas gandrīz trīskārtīgi. Turklāt noteikumi paredzēja, ka skaidrā naudā zemes īpašnieki saņems 85% no cenas, bet atlikušos 15% ierēķinās kā
pārdevēja dalības naudu Kurzemes zemes sabiedrībā.

Šādu plānu bija iespējams izstrādāt, jo jau kopš pirmajām Kurzemes okupācijas dienām 1915. gadā vācu karaspēkam un iestādēm bija izveidojušās labas attiecības ar vietējiem vācbaltiešiem un netika slēpta abpusēja vēlme Kurzemi pēc iespējas ciešāk piesaistīt Vācijai. Viens no veidiem — Kurzemē izmitināt vācu zemniekus jeb kolonistus. Sākotnējie aprēķini paredzēja nodrošināt ar zemi 50 000 vācu ģimeņu. 1918. gadā visambiciozākie plāni paredzēja 30 gados Kurzemē nometināt līdz pat 2,7 miljoniem vācu kolonistu. Ar plāna īstenošanu gan nevedās jau no paša sākuma. Pirmā pasaules kara gados Kurzemē paspēja nometināt tikai 30 vācu ģimenes.

5. jūlijs   Daži apraksti presē atklāja, ar cik dažādām problēmām saskārās lauku iedzīvotāji Latvijā. Daļa slēpa to mazumiņu, kas kara gados bija saglabājies, citiem bija jāsāk iekārtot dzīvi no nulles. Piemēram, 5. jūlijā dažādos preses izdevumos bija publicēts oficiālo iestāžu izplatīts baumu noliegums. Proti, sabiedrībā izplatoties baumas par plānotu uzvalku un cita apģērba apķīlāšanu, tāpēc lauku iedzīvotāji sākuši slēpt savas drēbes un kažokus, pat ierokot zemē. Šīs baumas varētu būt radušās, lasot avīžu ziņas par lieko drēbju kārtu rekvizēšanu Vācijā, lai fabriku strādniekus nodrošinātu ar darba apģērbu, izmantojot tam vecus uzvalkus. Informācijā uzsvērts, ka arī Vācijā pret labu samaksu rekvizējot apģērbu tikai tiem, kam pieder vairāk nekā divi uzvalki un gada ienākumi pārsniedzot 2400 markas. Varas iestādes ar to «grib uzvalkus, kuri nelietoti karājas skapjos, darīt vispārībai derīgus», bet šie rīkojumi neattiecoties uz Baltiju.

Savukārt citu zemnieku dilemmu, rakstot par situāciju Rīgas apriņķī 1918. gada vasarā, formulējis kāds žurnālists: «Nav viegls darbs uzsākt saimniecības atjaunošanu tur, kur saimnieks, stāvēdams pie savas mājas gruvešiem, tiešām nezin, ar ko sākt — vai vispirms rakt zemē bedri, kur dzīvot pašam ar ģimeni, vai celt kaut kādu žagaru būdu, kur izvietot līdzatvestos lopus, vai labot izpostīto aku, lai tiktu pie ūdens malka, vai gatavot gruvešu priekšā vietu pavardam, kur vārīt skābeņu zupu.»

7. jūlijā  bija Jāņi pēc vecā stila kalendāra. Kalendāra maiņa joprojām radīja neskaidrības, un daudzviet vasaras saulgriežus šajā gadā svinēja divas reizes. Piemēram, vairākos Rīgas parkos notika sarīkojumi, bet tirgū piedāvāja jāņuzāles un zāļu tējas, kas piesaistījušas visvairāk pircēju. Labi apmeklēts un bagātīgs bijis Jāņu tirgus arī Valkā. Daļa zemnieku bija izvēlējušies svinēt vasaras saulgriežus pēc «dabas kalendāra» — sagaidot, kad uzziedējušas tradicionālās jāņuzāles, savārpojuši kvieši un ozolu lapas pilnībā atplaukušas.

Komentāri (7)

kolpants 06.07.2018. 12.40

Если тебе все равно на мои проблемы, почему это вдруг я должен озаботиться твоими?
Или все же правда насчет сортности в Латвии, и вписывание в преамбулу не просто простая формальность?
От рук русских погибло около 20 000 тысяч, от рук немцев – около 100 000 граждан Латвии. Почему я русских должен считать более виноватыми? Только потому, что немцам латыши помогали а теперь очень не хотят об этом вспоминать? Ну вы же хотите, чтобы я помнил, что русские тут делали. Так что помните и о своих соотечественниках.

0
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > kolpants 06.07.2018. 14.06

    meli kolpant, saitīti par tiem ruk russkih un ruk ņemeckihs
    saitīti – urņemi tos faktus, faksē fiksi uz savu kremli – lai tevi glābj

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Dusma 06.07.2018. 16.26

    прежде чем обвинять во вранье, надо было бы вначале ознакомиться с официальными данными Латвии.
    http://okupacijasmuzejs.lv/lv/latvijas-okupacijas-vesture/nacistiska-okupacija/holokausts-nacistiskas-vacijas-okupetaja-latvija
    Holokausts ir lielākais pret civiliedzīvotājiem pastrādātais masveida noziegums Latvijas vēsturē – nacistiskās okupācijas laikā aizgāja bojā aptuveni 73 000 Latvijas ebreju un 16 000 ārzemju ebreju.
    Претензий к источнику нет? Это только евреи. Хотя немцы расстреливали и представителей других национальностей. Даже латышей, в том числе за отказ служить в легионе. Но это конечно, вам не расскажут, так как легионерам это не понравится-оказывается, были те, кто отказался в него вступать.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 06.07.2018. 17.49

    KOLPANT, – TEV KAUNS NAV- TU IELIKI SAITI , KUR IR HOLOKAUSTA UPURI PIEMINĒTI – PIE TA – PAT RŪPĪGI SASKAITOT VISUS HOLOKAUSTA UPURUS – NU NEKĀDI NESAN AK TIE TIE TAVI CIPARI

    BET KO TU KAUTRĪGI KLUSĒ PAR PADKRIEVU OKUPANTU NOZIEGUMIEM LATVIJĀ ?
    KUR TUE IESKAITI TOS, KURUS ČEKAS ASINSUŅI AIZVEDA NO LATVIJAS UN NEZĒLĪGI NOBENDEJA SIBĪRIJĀ ?

    TU BEIDZ ZAIMOT MIRUŠOS – NELIETI SASODĪTAIS

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 06.07.2018. 16.57

    vai tu vari rimities vienreiz ?! nu tiešām kauns tev kā nerodas tā nerodas ,vaimanologs

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 06.07.2018. 10.42

Очередные фейк новости московских троллей, которые пытаются убедить, что и немцы хотели колонизировать и онеметчить Латвию.

0
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > kolpants 06.07.2018. 11.55

    nu netiek cilvēks kolpants ar savām traumām galā, nespēj tās pārvarēt un viss

    bet tu padomā, kā man būt, ja manas abas dzimtas – gan tēva, gan mātes represēja padkriev okupācijas režīms ? bet tevi, kolpant, tas neinteresē – tev tik tavs aizvainojums ir tava sāpe – un to es nosodu

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu