Kaimiņš kamerā • IR.lv

Kaimiņš kamerā

Artuss Kaimiņš. Foto — LETA
Indra Sprance

Pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas Saeima izdevusi aizturēšanai deputātu — pie frakcijām nepiederošo KPV LV līdzpriekšsēdētāju Artusu Kaimiņu. Par ko KNAB tur aizdomās viņu un vēl divus aizturētos?

Trīsarpus minūtes — tik zibenīgi Saeima 20. jūnija rītā pieņēma lēmumu izdot aizturēšanai un kratīšanai deputātu Artusu Kaimiņu. Viņš nokavēja sēdes sākumu, tāpēc balsojums notika bez paša klātbūtnes, bet arī bez debatēm un jebkāda skaidrojuma par lietas būtību. Tas ir raisījis gan pamatotus jautājumus par procedūras tiesiskumu, gan krāšņas priekšvēlēšanu spekulācijas. No vienas puses, parlamentāriešu entuziasmā var saskatīt vēlmi atmaksāt kolēģim, kurš bijis kā nagla pakaļā ar savu bravūrīgo uzvedību. No otras puses, sazēlušas sazvērestības teorijas par to, kurš patiesībā iegūst no  Kaimiņa aizturēšanas skandāla trīs mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām.

KNAB pārbauda aizdomas par nelikumīgu partijas KPV LV finansēšanu, un šīs izmeklēšanas ietvaros pagājušajā nedēļā arī tika aizturēts gan Kaimiņš, gan otrs KPV LV līdzpriekšsēdētājs Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs. Tiesībsargājošās iestādes sīkāku informāciju nesniedz, bet Ir apkopo pašlaik lietā zināmos apstākļus. Kā noprotams, izmeklēšana iet divos virzienos — vienā gadījumā nelikumīgais naudas avots saistīts ar uzņēmēju Viesturu Tamužu, otrā ar Rūdolfu Meroni.

Citādi «kāposts» nenāks

KPV LV nelikumīgās finansēšanas lieta nav svaiga — kriminālprocess ierosināts jau 2017. gada  5. jūnijā, bet iespējami nelikumīgās darbības notikušas vēl iepriekš. Izmeklētāju ieskatā 2016. gada pavasarī atkritumu pārstrādes uzņēmuma Eco Baltia padomes priekšsēdētājs Tamužs vienojies ar KPV LV valdes locekli Zakatistovu, ka personu grupā ar viltu iegūs no koncerna uzņēmuma finanšu līdzekļus lielā apmērā, lai novirzītu partijas nelikumīgai finansēšanai.

Shēma bijusi šāda — kādam no Eco Baltia uzņēmumiem jāslēdz līgums ar Zakatistova firmu Per capita par it kā stratēģisku konsultāciju sniegšanu Tamužam personīgi. Saskaņā ar līgumu uzņēmums no 2016. gada 1. jūnija katru mēnesi pārskaitīja Zakatistova firmai 2000 eiro, savukārt līdzpriekšsēdētājs šo naudu izmantojis partijas finansēšanai, uzskata KNAB. Viss turpinājies līdz 2017. gada jūnijam, kad shēma nāca gaismā, jo portāls Pietiek tieši pirms pašvaldību vēlēšanām publiskoja partijas birojā ierakstītu sarunu videomontāžu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu