Zobs pret zobu? • IR.lv

Zobs pret zobu?

1
Zīmējums — Shutterstock
Indra Sprance

Pēc trīs mēnešu vilcināšanās FKTK atļauj ABLV bankas pašlikvidāciju. Kurš to reāli kontrolēs?

Ilgi gaidīts, spēcīgu interešu sadursmju pavadīts un slepkavības ēnā pieņemts — tā var raksturot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) otrdien vēlu vakarā izziņoto lēmumu atļaut ABLV bankas pašlikvidāciju.

«Process nebija viegls,» pēc FKTK padomes sēdes presei sacīja regulatora vadītājs Pēters Putniņš. Par detaļām viņš nerunā un neatklāj pat to, vai lēmums bijis vienprātīgs, taču likmes šajā jautājumā bijušas augstas. Runa nav tikai par bezprecedenta summu, kas jāsadala, jo ABLV aktīvi pārsniedz 2,4 miljardus. Ir zināms, ka Putniņš drīzāk būtu bijis gatavs pamest amatu, nevis akceptēt citu risinājumu nekā bankas pašlikvidāciju, lai gan tā raisījusi jautājumus Latvijas sabiedrotajiem ASV. Tieši pēc amerikāņu finanšu uzrauga FinCEN pārmetumiem par sistemātisku naudas atmazgāšanu un korupciju ABLV februārī dažu nedēļu laikā nonāca līdz slēgšanai.

«Mums likvidācijas procesā ir jātiek skaidrībā — kurš, cik lielā mērā ir bijis vainīgs, cik daudz šie [FinCEN] pārmetumi un apvainojumi ir pamatoti. To mēs centīsimies kopīgi ar likvidatoriem izdarīt,» pēc lēmuma paziņoja Putniņš.

Viņš uzsvēra, ka pašlikvidācija ir ne tikai labākais risinājums no bankas aktīvu saglabāšanas viedokļa, bet arī vienīgais reāli iespējamais variants, jo «citi likvidācijas ceļi pašlaik ir slēgti». Proti, FKTK ir pienākums izvērtēt bankas pašlikvidācijas plānu, un tā noraidīšanas gadījumā būtu jāsniedz nopietns juridisks pamatojums. Savukārt, ja regulators vēlētos pats rosināt bankas likvidāciju, vispirms būtu jāanulē tās licence, bet šim solim atkal nepieciešams ciets juridisks pamats — pierādījumi par pieļautiem pārkāpumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu