Bilingslijs lūdzis Latvijai iestāties pret iespējamām Eiropas Investīciju bankas darbībām Irānā • IR.lv

Bilingslijs lūdzis Latvijai iestāties pret iespējamām Eiropas Investīciju bankas darbībām Irānā

12
Maršals Bilingslijs. Foto: AP/LETA

ASV finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs lūdzis Latvijai iestāties pret iespējamajām Eiropas Investīciju bankas darbībām Irānā, un, kamēr Finanšu ministrija un Ārlietu ministrija vēl neatklāj, kāda būs Latvijas rīcība šajā situācijā, Saeimas deputāti noskaņoti nostāties Eiropas Savienības (ES) pusē. Tas, visticamāk, izraisīs ASV iebildumus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

“Iemesls, kāpēc esmu atbraucis, ir tādēļ, ka mums kā NATO sabiedrotajiem ir cieša sadarbība. Man ir pārliecība, ka no mūsu skatu punkta [Latvijas] finanšu ministre [Dana Reizniece-Ozola] veic lielisku darbu. Mums bija diskusija par daudzām lietām. Tostarp mēs arī apspriedām Irānu kā daļu no mūsu divpusējām transatlantiskajām attiecībām,” norādījis Bilingslijs.

Tikmēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka par Irānu puses runāja starptautiskā kontekstā, ES pozīcijā. “Šobrīd vecās ES dalībvalstis mēģina atrast veidu, kā ar Irānu sadarboties, tajā skaitā dodot mandātu vai pat uzdevumu Eiropas Investīciju bankai investēt Irānā. Tad ASV puses lūgums bija Latvijai iestāties pret šādām idejām, ņemot vērā, ka sankcijas pret Irānu būs nopietnas un tādā veidā mēs arī Eiropas līmeņa finanšu institūcijas varam apdraudēt,” norādījusi finanšu ministre.

Saskaņā ar LTV raidījuma “Panorāma” vēstīto, nedz Finanšu ministrija, nedz Ārlietu ministrija nespēja atbildēt, ko varētu nozīmēt Bilingslija lūgums un kā to tulkot, liekot viedokli jautāt viena otrai.

Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Aldis Austers raidījumam teica, ka Latvija ir grūtā situācijā, jo konkrētais jautājums ir par morālu izvēli amorālā situācijā. “Abi ir partneri un mēs esam spiesti izvēlēties starp abiem šiem partneriem, un tā ir ļoti nepateicīga situācija,” viņš sprieda.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs (V) Ojārs Kalniņš norādījis, ka Saeimas Ārlietu komisijā kā koalīcijas un opozīcijas deputātu viedoklis šajā jautājumā ir vienots. “No vienas puses, tas mani nepārsteidz, no otras puses, man ir ļoti žēl, ka mums ir šādas domstarpības. Te mums ir jāturas kopā ar pārējām valstīm ES un jāatrod risinājums. Jācer, ka amerikāņus var pārliecināt mainīt savu viedokli,” viņš sacīja.

Saskaņā ar Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” vēstīto, eksperti nedomā, ka, Latvijai izvēloties ES pozīciju, ASV varētu pēkšņi atteikties no reģiona drošības garantijām, lai gan aizrādījumi būs. Taču ASV, līdzīgi kā Krievija, attiecībās ar Eiropu esot sākusi izmantot politiku “skaldi un valdi”.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015. gadā noslēgtā Irānas kodollīguma. Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika atceltas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

ES ir “apņēmības pilna saglabāt” Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties, paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs apliecināja, ka ir “ļoti satraukts” par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas. Vienošanās “ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei”, paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par “psiholoģisku karadarbību” pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka “strādās kolektīvi” pie jauna plašāka Irānas līguma.

Tikmēr Latvija izteikusi atbalstu turpmākai Irānas kodolprogrammas ierobežošanai. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādīja, ka ES bija un ir daļa no vienošanās. Pēc viņa domām, vienošanās ir Eiropas diplomātijas tieša atbildība, tādēļ tagad jāvelta maksimāli centieni, lai nodrošinātu, ka Irāna neatsāk savu kodolprogrammu un tiek turpināts strādāt ar visiem vienošanās partneriem, arī ASV, Krieviju, Ķīnu un Irānu, lai rastu risinājumu, kas apmierinātu visas puses.

Komentāri (12)

Sskaisle 08.06.2018. 09.40

nu redz – draugi amerikāņi – ar ī dzen savu ķīlīti ES namiņā ….

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > Dusma 08.06.2018. 11.25

    Nebūtu draugu amerikāņu: Freiberga, Zatļers, Vējonis, Dombrovskis, Pabriks, Rinkēvičs un Kazlovskis sen būtu Putinam nodevuši Latvijas atslēgas.

    +1
    -5
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 08.06.2018. 16.50

    Vai tik tas nebija Kalvītis, kas Putinam atdeva Abreni?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.06.2018. 18.13

    Kalvītis, Freiberga un Pabriks. Zatļers, Vējonis, Dombrovskis, Rinkēvičs un Kazlovskis toreiz nebija pie teikšanas.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 08.06.2018. 21.54

    Artis Pabriks, Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais ārlietu ministrs, tagad komentē: “Skatoties šodienas acīm, redzot notikumus Krimā un Austrumukrainā, apzinoties pašreizējo spriedzi drošības jautājumos, varu droši teikt – lēmums noslēgt šo robežlīgumu bija pareizs. Šodien to būtu daudz grūtāk vai pat neiespējami izdarīt un robežlīguma neesamība radītu bīstamu augsni provokācijām un apdraudējumiem.
    http://www.la.lv/sapigais-abrenes-zaudejums/

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.06.2018. 22.23

    Vaidere: Pabriks ļoti agresīvi iestājās par Abrenes atdošanu Krievijai http://nra.lv/latvija/politika/246999-vaidere-pabriks-loti-agresivi-iestajas-par-abrenes-atdosanu-krievijai.htm
    Miljons tādu pabriku aizlaišana biogāzē nevar kompensēt 1 mm2 Latvijas teritorijas zaudēšanu. Jāutājums Vaiderei, kāpēc PS aizgāja prokremlisko izdzimteņu, čekas mērgļu: Pabrika un Štokenberga, pavadā?
    p.s Es tā arī nesapratu, Kalvītis slikti izdarīja, ka uzdāvināja Abreni ienaidniekam, bet viņa sugas brāļi: Pabriks un Freiberga darot to pašu, rīkojās pareizi?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 08.06.2018. 16.59

    Tāpat kā Putins, kas vārdos iestājas par ES vienotību, bet darbos cenšas to sašķelt, apmeklējot valstis, kurās ir prokrieviska valdība: Ungāriju, Austriju un uzņemot Čehijas prezidentu.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.06.2018. 18.19

    Neskatoties uz mūsu kremļjaģu retoriku, Latvijas varturi: čekas kājslauķi, zagļi un sodomīti, ir kremļa mīkstā pavēdere. ABLV un Rietumu banku nedienas un Rimševiča aizturēšana, bija ASV administrācijas spēriens pa to un es ceru, ka tie nemitēsies, kamēr Latvija nekļūs par tiesisku valsti, kur tiek stingri ievērotas pamatnācijas tiesības.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 08.06.2018. 21.49

    Kamēr vien Nacionālās apvienības ministri vadīs Tieslietu ministriju, Latvijai nedraud kļūt par tiesisku valsti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 08.06.2018. 22.11

    Kāpēc tad Pederastu partija neņēma sev TM, bet ar visām četrām ķepām ir iekrampējusies IeM un ĀM?

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > altinyildiz 09.06.2018. 09.08

    Njā,kamēr kaut kas vispār aiziet līdz tiesām…un tur priekšā sēž sen kā uz mūžu salikti pareizie tiesneši…Ārzemnieki jau pateica -tieslietu sistēmai nav ne vainas,bet vot ar tiesnešu kompetenci tā ir,kā ir…

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 08.06.2018. 13.17

Почему нет? можно и удовлетворить просьбу партнера. В ответ всего лишь попросить прогарантировать, что Латвия получит через Литву сжиженный газ по цене Газпрома и плюс США готовы проинвестировать не меее 2 млрд в год.
Так как в этой ситуации есть риск, что ЕС найдет повод отказать в фондах-ну раз Латвия не поддерживает общую внешнюю политику ЕС, так вот и по экономике не будете получать согласно общей политике.

А вообще, конечно, шикарно действует США-несмотря на везде декларируемый принцип об единой политике ЕС-все равно обращаются с личными просьбами! При этом уже не особо стесняются заодно и заявить, что если кто не прислушается-будут проблемы. Как это было в случае с Иерусалимом-где Латвия послушно прислушалась и воздержалась при голосовании. Ну а если и тут еще прислушается…
То Латвии надо будет своим партнерам в ЕС пояснить, как это так получается-как речь о фондах, так Латвия сразу говорит о единой политике ЕС. Как о других вопросах-так сразу “ну мы тут иначе думаем”

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu