Tomas Jaunzems, izglābis cilvēku • IR.lv

Tomas Jaunzems, izglābis cilvēku

«Mēs izdarījām to, kas jādara. Ugunsdzēsējiem nekas nav grūti,» saka Tomas Jaunzems, kurš izglāba pašnāvnieci, noķerot kritienā. Šonedēļ Tomasu apbalvos, un tā būs otrā reize, kad valsts pateicas par viņa drošsirdību — iepriekš viņš to saņēma par sociālās mājas iemītnieku glābšanu ugunsgrēkā. Foto — Kristīne Madjare
Ieva Alberte

Sestdienas rītā pirms divām nedēļām Ķengaraga ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Pierīgu. Cilvēks gribot lēkt no 4. stāva. «Kad aizbraucām, sieviete sēdēja uz palodzes. Vada komandieris jau bija licis nostiprināt uz jumta virves, un bija plāns, laižoties pa tām lejup, viņu iegrūst atpakaļ dzīvoklī,» atceras Tomas (27).

Tiekamies viņa darbavietā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ķengaraga vienībā. Ir silta svētdiena, un uz brīdi pie vīra atnākusi sieva. Tomas VUGD strādā piekto gadu, taču šāds izsaukums bija pirmoreiz. «Man šķita, ka no augšas var arī nepaspēt viņu izglābt.» Puisis iedomājās, ka jāmēģina ķert, esot stāvu zemāk. Kaut ko līdzīgu bija redzējis kādā spraigā filmā. Ideju izstāstīja vada komandierim, kurš teica, lai mēģina, ja vien 3. stāva dzīvoklī kāds ir mājās. Bija. Dzīvokļa īpašnieks uzreiz saprata, ko ugunsdzēsējs vēlas, un sāka novākt puķupodus no palodzes. «Viss notika klusu, lai sieviete nenojauš, ka lejā kāds ir. Noņēmu ķiveri, lai nedomā, ka esmu ugunsdzēsējs. Nedaudz paskatījos: viņa vairs nesēdēja uz palodzes, bet bija pagriezusies atmuguriski, turoties pie loga rāmja. Es tobrīd biju viens. Sapratu — ja ķeršu, aizraus līdzi. Viņa sāka skaitīt: desmit, deviņi, astoņi… Nenolēca.»

Tikmēr ieradās kolēģis Boriss Rutkovskis, sastiprināja Tomasu un sevi ar karbīnēm un virvēm. Sieviete pēkšņi lēca. «Bija sajūta, ka nenoķeršu. Drēbes pieskārās rokām, bet slīdēja. Tomēr biju noķēris viņu aiz gurniem, un sieviete atsita galvu pret mājas sienu.» Kad viņu ievilka telpā, sieviete krieviski teica: «Mana galva.» «Gan jau nesaprata, kas notiek, un domāja, ka debesīs uzlidojusi,» pasmaida Tomas. To, ka kāds ir nofilmējis noķeršanas brīdi, Tomas saprata, kad devās prom no dzīvokļa. Pamanīja kameru. Izslēdza.

Tomas ir uzaudzis Straupē, viņam ir trīs brāļi. Pirmoreiz ugunsdzēsējus ieraudzīja 13 gadu vecumā, kad dega Jaunzemu dzīvojamā māja. Ieguvis augstāko izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, kur izmācījās par šaušanas treneri, Tomas gribēja dienēt, jo ir patriotisks cilvēks. Pēc drauga ieteikuma nolēma kļūt par ugunsdzēsēju glābēju un, sācis darbu, iestājās Ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledžā. «Glābēja darbs ir komandas darbs — nav tā, ka es viens izritināšu šļūteni un dzēsīšu. Pašlaik darba ir daudz. Meži čurkst no sausuma.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu