Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Izmaiņas valdībās piedzīvojušas divas Eiropas valstis. Piektdien pēc 4. marta Itālijas parlamenta vēlēšanām, kad neviena no partijām neguva absolūtu vairākumu, beidzot amata zvērestu nodeva jaunā Itālijas valdība. To vadīs populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas koalīcijas kandidāts jurists Džuzepe Konte. Savukārt pēc korupcijas skandāla Tautas partijā uzticības balsojumu zaudēja Spānijas premjers Marjano Rahojs. Par jauno valdības vadītāju kļuva līdz šim opozīcijā esošais sociālistu līderis Pedro Sančess.

Piektdien stājās spēkā ASV muitas tarifi no ES, Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, paziņoja ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross. Tērauda importam piemēros 25% muitas tarifus, bet alumīnijam — 10%. ES Pasaules Tirdzniecības organizācijā par to iesniedza sūdzības. Kanādas premjerss Džastins Trudo ASV tarifus nosaucis par aizvainojošiem. Tikmēr Ķīna pēc tirdzniecības sarunām ar ASV brīdināja, ka abu valstu vienošanās par tirdzniecību un uzņēmējdarbību būs bezjēdzīgas, ja ASV paaugstinās tarifus Ķīnas precēm.

Francijas banka Societe General piekritusi samaksāt ASV varas iestādēm 1,34 miljardu dolāru jeb 1,14 miljardu eiro sodu par kukuļu došanu Lībijas amatpersonām un par citiem pārkāpumiem no 2004. līdz 2009. gadam. Par naudas atmazgāšanu sodīta arī Commonwealth Bank of Australia, kurai Austrālijas varas iestādes piesprieda ap 450 miljonu eiro lielu sodu.

ECT nolēma, ka Lietuva un Rumānija slepenos cietumos ļāva spīdzināt cilvēkus un ir pārkāpušas divu Al Qaeda pārstāvju tiesības. Valstīm cietušajiem jāmaksā vairāk nekā 100 tūkstošu eiro liela kompensācija. Abās valstīs bija ierīkoti ASV CIP slepeni cietumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu