Kangeris: VDK izpētes komisijas gala ziņojumu apstiprinās nākamnedēļ • IR.lv

Kangeris: VDK izpētes komisijas gala ziņojumu apstiprinās nākamnedēļ

Vēstures zinātņu doktors Kārlis Kangeris. Foto: Ieva Leiniša, LETA

VDK dokumentu izpētes komisija gala ziņojumu plāno akceptēt 7. jūnijā, jo Satversmes aizsardzības birojs (SAB), kur patlaban jau četrus mēnešus strādā vairāki komisijas locekļi, līdz 31. maijam neļāva iznest datnes, kurās pētnieki ievadīja viņiem nepieciešamo informāciju. Tāpēc komisijai vajadzēs laiku, kad SAB atļaus ar informāciju iepazīstināt pārējos, lai to apstrādātu un iekļautu ziņojumā. SAB informē, ka datņu ierakstus izdos 31. maijā, komisijai beidzot darbu un sastādot pieņemšanas-nodošanas aktu.

Kā zināms, valdība VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijai darba laiku deva līdz šā gada 31. maijam, kad komisijai būtu jāiesniedz valdībā ieteikumi, ko darīt ar VDK dokumentiem, kādas tiesiskās sekas var radīt to publikācija, kā arī “sagatavot zinātniski pamatotu slēdzienu par kārtību, kādā nosaka sadarbību ar VDK“, informē Izglītības ministrija, kas administrē komisijas darbu.

Ceturtdien žurnāls Ir raksta par komisijas ieteikumiem valdībai, kurus zinātnieki ir sagatavojuši. Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris Ir arī apstiprināja, ka pētnieki SAB pārraksta patlaban ierobežoti pieejamo VDK aģentu kartotēku, kuru kā karstu kartupeli sabiedrība viļājusi vairāk nekā 20 gadus.

Pētnieku komisija, pēc Kangera teiktā, valdībai varētu ieteikt nodot Nacionālajam arhīvam un padarīt publiski pieejamus visus VDK dokumentu arhīvus, kas tagad atrodas dažādās iestādēs, to skaitā:

– ieskenēt un publiskot 4300 aģentu kartītes;

– publiskot aģentu uzskaites žurnālus, kuros no 1953. līdz 1987. gadam fiksēti 23 000 aģentu.

Tāpat komisija ieteiks atcelt likumu par bijušās VDK dokumentiem vai atteikties no pieciem tā pantiem, kas nosaka informācijas neizpaušanu; publicēt Latvijas kompartijas Centrālās komitejas un Ministru Padomes sēžu protokolus, visus VDK ziņojumus kompartijas CK un valdībai, visas kompartijas spices nomenklatūras lietas, kā arī vadītāju sarakstu un viņu biogrāfijas; izveidot institūciju, kas turpina VDK dokumentu zinātnisko izpēti.

Savu pārskatu par līdz šim paveikto komisija plašāk publiskos 13. jūnijā konferencē Morberga namā Jūrmalā.

Vairāk par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu un secinājumiem lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu