Galvenā kļūda • IR.lv

Galvenā kļūda

1
Pauls Raudseps

Nekompetences un nevīžības normalizācija rit pilnā sparā

Žurnāla Ir rīcībā nonācis dokuments, kurš tik veiksmīgi balansē uz smalkās robežas starp patiesību un parodiju, ka pašiem nav skaidrs, kā tad īsti ir. Eh, ko tur daudz domāt postpatiesības laikmetā — publicējam pilnībā!

God. Ministru prezidenta kungs!

Kā zināt, Jūsu valdības stabilitātes un ilglaicības nodrošināšanai iedarbināts slepenais plāns «NNN» — «Nekompetences un nevīžības normalizācija».

Lai svešvārdi Jūs nemulsina — plāna būtību, piedodiet par izteicienu, katrs duraks var saprast.

Ideja vienkārša. Visi kļūdās, bet politikā ir svarīgi, lai šīs kļūdas vai nu nepamana, vai nu ātri aizmirst. Tāpēc visbīstamāk ir labi strādāt un reti kļūdīties, jo tad to vienu kļūmīgo gājienu cilvēki atcerēsies, kratīs galvu un teiks — jā, bet atceries, kā viņš toreiz nošāva buku.

Daudz drošāk ir nemitīgi pielaist visādus fēlerus, aizmirst, neizdarīt līdz galam, pārteikties, pārdomāt. Par katru izgāzto podu kāds sāks klaigāt, bet, ja podu būs gana daudz, tad brēkuļu balsis nebūs vairs viena no otras atšķiramas un neviens vairs nevarēs atcerēties, tieši kādu lažu valdība nolaida pirms mēneša vai diviem. Kā tautā saka — nāks citi sū**, šitie aizmirsīsies.

Tikmēr visur ar nopietnu seju jāatkārto, ka nekādu kļūdu nav un viss notiek tieši tā, kā tam ir jānotiek. Gan Jūs, gan Reiznieces-Ozolas kundze, gan Brigmaņa kungs šo triku labi pieprotat, un, tā kā žurnālisti ir pieklājīgi, bet daudzi vēlētāji nekritiski, visas nebūšanas viņiem sāk likties nebūtiskas.

Ar laiku cilvēki pierod pie haosiņa un vaicāti, kā iet, atbild: normāli. Yes! Nekompetences un nevīžības normalizācija ir notikusi. Vēlētāji aizmirsīs nebeidzamos misēkļus un atcerēsies tikai retos labumus — Danas lūpu krāsu, «ļimončika» miljonus Latgales zemniekiem —, un ar reitingiem viss būs kārtībā.

Šim plānam ir vēl kāds liels un taustāms bonuss — kā politiķu copmaņu aprindās labi zināms, saduļķotos ūdeņos zivis labāk ķeras. Lai Jums un partneriem ne asakas!

Bet atgriežamies pie lietas.

Pēdējos mēnešos plāns «NNN» tiek izpildīts ar uzviju, turklāt ar visu koalīcijas partneru aktīvu līdzdarbību, kas tikai stiprina Jūsu paša un Jūsu politiskā veidojuma (nesauksim to par «spēku») pozīcijas.

Jūsu kā valdības vadītāja loma ir nodrošināt, lai dajebkas tiek uzskatīts par «normālu».

Tiek izvirzīta kriminālapsūdzība Koļegovai, kuras dēļ Jūs savulaik bijāt gatavi mesties uz ambrazūras, lai tikai viņa kļūtu par VID vadītāju? Normāli. Kas to vairs atceras?

Nokancelējat valdības deklarācijā iezīmēto un gadiem gatavoto projektu palaist valsts kapitālsabiedrību akcijas biržā? Normāli. Kuram ta’ interesē lielāka atklātība un labāka pārvaldība valsts uzņēmumos?

Uzbraucat Valsts kontrolei, ka tā pārāk uzmanīgi pieskata amatpersonu izrīcības?

Normāli. Visiem, kuri iebāž roku valsts un pašvaldību budžetā kā savā bikšu kabatā, esat nosūtījis skaidru signālu — esmu savējais.

Pērn valdība parādīja pigu mediķiem, kas prasīja atcelt «pagarināto normālo darba laiku», jo «nebija naudas». Tagad, kad Satversmes tiesa to atzinusi par neatbilstošu Satversmei, Jūs paziņojat, ka problēmu nav, tas izmaksāšot tikai 10 miljonus.

Nor-mā-li!

Taču visiem roka jāpieliek, lai lielais nedarbs uz priekšu tiek.

Čakšas kundzei zvaigžņu stunda, viņai sevišķi labi veicas ar datorlietām. Divi miljoni datubāzei! Nauda pieprasīta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem maijā, lai gan pērn pieņemtajā likumā bija rakstīts, ka datubāze būs vajadzīga. Bet Veselības ministrijai vēl aizvien nav ne jausmas, cik varētu būt cilvēku, kuri paliks bez pilnvērtīgas veselības aprūpes un tiks ierakstīti šajā datubāzē. Lieliski pastrādāts!

Izcilības kalngals ir nemitīgi apgalvot, ka ar e-veselību viss ir kārtībā un sūdzmaņi visi ir muļķi vai blēži, bet tad pēkšņi paziņot, ka kaut kādi «starptautiski eksperti» sistēmā atraduši «galveno kļūdu», kuru nu tik metīsies labot. Fantastiski!

Arī citi ZZS biedri labi pastrādājuši, tomēr sevišķi vēlamies izcelt partneru ieguldījumu. Eiropas Komisija jau 2016. gadā pieņēma sarežģīto un dažādi tulkojamo Vispārīgo datu aizsardzības regulu, kas stājās spēkā 25. maijā, taču ministra Rasnača (NA) veiksmīgās bezdarbības rezultātā valdība tikai martā nolēma līdz decembrim (!) izvērtēt Latvijas likumdošanas atbilstību regulai, Saeima jauno Personas datu apstrādes likumu pieņēmusi tikai 1. lasījumā.

Vienotība neatpaliek. Reirs lauž solījumus par papildu samaksu audžuvecākiem, jo «sistēmas bērnu» dzīves apstākļu uzlabošana acīmredzot zaudējusi aktualitāti. Kamēr Šadurska vidējās izglītības reforma grimst, ministrs stājas ceļā augstskolu konkurētspējas uzlabošanai ar ārvalstu mācībspēku piesaisti.

Varētu vēl turpināt, bet tad vajadzētu datubāzi, un tik daudz naudas pagaidām mums diemžēl nav.

Secinājums: plāns «NNN» tiek pildīts spoži, dodot Jūsu politiskajam veidojumam ļoti labas starta pozīcijas gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Patiesā cieņā

(paraksts nesalasāms),

sertificēts polittehnologs

Komentārs 140 zīmēs

Negaisa mākoņi pār Itāliju. Prezidents noraidījis populistu finanšu ministru, gaidāmās vēlēšanas var pārvērsties referendumā par eiro.

TeleNEkomu­nikācija. Lattelecom tīkla avārija skāra vairāk nekā 80 000 klientu, uzņēmuma krīzes menedž­ments smagi kliboja.

A Dūklavam nekas? Sodīts Lauku atbalsta dienesta darbinieks, kura kļūdas rezultātā zemniekam nepamatoti izmaksāta kompensācija par plūdu sekām.

Komentāri (1)

J.Biotops 01.06.2018. 08.39

Nepilnīgs, bet pietiekošs pamatojums dolārzaļo dīvānzemnieku varas saglabāšanai pēc vēlēšanām. Ja nu vienīgi dažas ministrijas atņems Saskaņa, bet ar tiem puišiem nāksies sarunāt (protams, tikai aizstāvot latvju tautas intereses, tikai dēļ tā) Savējie sapratīs.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu