Vēsturisks brīdis • IR.lv

Vēsturisks brīdis

1
Rolands Kalniņš pie jahtu piestātnes Kannās. Foto — Agnese Zeltiņa
Kristīne Simsone

Rolanda Kalniņa filmas Četri balti krekli seanss Kannās pierāda, ka izcili mākslas darbi pārdzīvo politiskos režīmus

Filma, kas mūs ļoti aizkustināja tās māksliniecisko izteiksmju, politiskā konteksta, režijas un estētiskā smalkuma dēļ, — tā skanēja Kannu kinofestivāla klasikas programmas vadītāja Žeralda Dišasuā ievadvārdi pirms filmas Četri balti krekli (1967). 15. maija rīta seanss Festivālu pils mājīgajā augšstāva kinozālē, klātesot filmas režisoram Rolandam Kalniņam (96) un operatoram Mikam Zvirbulim (80) izvērtās aizkustinošs ne tikai publikai, bet arī filmas veidotājiem.

Rolands Kalniņš, uzrunājot skatītājus, atzina, ka ir nedaudz satraukts, tomēr priecīgs — par šādu pavērsienu filmas liktenī viņš savulaik pat neesot sapņojis. Savukārt aplausi pēc filmas, publikai stāvot kājās, skaidri iezīmēja, ka šis ir unikāls un aizkustinošs notikums Baltijas kinovēsturē — izcili mākslas darbi ir pārlaicīgi, pārdzīvo politiskos režīmus un iztur laika pārbaudījumu, lai saņemtu novērtējumu, kas tiem taisnīgi pienākas.

Kannu klasikas programmas veidotāji uzsvēra, ka Četri balti krekli viņiem ir atklājums. Arī aprunājoties ar skatītājiem, bija skaidrs, ka viņi neatkarīgi no vecuma un etniskās piederības filmas zemtekstus un laikmeta portretējumu ir skaidri uztvēruši.

Lai uzsvērtu šīs skates nozīmību, būtiski ieskicēt kontekstu. Rivjērā notiekošā kinofestivāla svarīgums dažbrīd var šķist kā mākslīgi radīta mitoloģija, taču, ja uz 71 gadu veco festivālu palūkojas rūpīgāk, atklājas, ka vērā ņemama daļa kinovēstures tik tiešām ir rakstīta te. Tāpēc Kalniņa filmas iekļaušana festivāla 2004. gadā iedibinātajā Cannes Classics sadaļā ir notikums, kam Baltijas mērogā nav precedenta. Daži no Kalniņa «biedriem» šāgada programmā ir, piemēram, savulaik par visu laiku dižāko filmu atzītā Pilsoņa Keina režisors Orsons Velss, Alfrēds Hičkoks, Billijs Vailders un Ingmārs Bergmans. Nu patiesi varam uzskatīt, ka Latvijas Kultūras kanonā iekļautā filma ir globāla mēroga pieturas punkts kinovēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu