Hroniska slimība • IR.lv

Hroniska slimība

3
Aivars Ozoliņš

ZZS nespēj īstenot veselības aprūpes finansējuma reformu

Veselības finansēšanas jaunās sistēmas ieviešanas procesā šonedēļ kārtējā krīze. Otrdien valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 1,9 miljonus eiro likumā paredzētajai, tomēr Veselības ministrijai tik un tā negaidītajai veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidošanai.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) pēc valdības lēmuma otrdien secināja, ka ar piešķirto naudu pietikšot, lai datubāzi izveidotu. Taču tās uzturēšanas izmaksas viņai pašlaik esot grūti prognozēt, jo tās varēšot aprēķināt tikai tad, kad sistēma būs sākusi strādāt. Šķiet, varam prognozēt, ka itin drīz pieredzēsim nākamo krīzi vai neparedzētu gadījumu.

Šādas datubāzes izveidošanu paredz jau pērn decembrī pieņemtais Veselības aprūpes finansēšanas likums. Vai tiešām ministrei Čakšai vajadzēja piecus mēnešus, lai attaptu, ka datubāzi vajadzēs veidot un ka tas kaut ko arī maksās?

Varbūt ne gluži. Regulārās krīzes jaunās sistēmas ieviešanā drīzāk var dēvēt par metodi — pamēģināsim tagad šo un skatīsimies, kas notiks, kad tas «sāks strādāt».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu